NIEUWS

Huisvesting voor start- en scale-ups in de Tilburgse Spoorzone

04 November 2020

Karin Kroes is acquisiteur MindLabs. In dit interview vertelt ze wat dat inhoudt en waar ze zich mee bezighoudt in de Tilburgse Spoorzone.

Karin, wat is jouw rol in de Spoorzone?
Ik werk als acquisiteur voor de gemeente Tilburg op de afdeling Economie & Arbeidsmarkt met als focusgebied de Spoorzone. Vanwege de ontwikkeling en groei die MindLabs doormaakt ben ik voor 2 dagen per week gedetacheerd aan de stichting. Mijn rol is om zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de behoeftes en vestigingswensen van pre-starters, start- en scale-ups. En ervoor te zorgen dat nieuwe partijen zich in Tilburg (lees Spoorzone) vestigen.

Wat zijn de  mogelijkheden voor start- en scale-ups om in de Spoorzone neer te strijken? 
Het is de bedoeling dat de Spoorzone zich tot een gebied ontwikkelt waar je in elke fase van je onderneming terechtkunt voor een passende werkomgeving. Bij (pre-)starters kun je denken aan een laagdrempelige, rauwe omgeving met een gereduceerde huurprijs. De Startup Kitchen en de Broedplaats zijn hier mooie voorbeelden van. Scale-ups zijn daarentegen vaak op zoek naar een wat volwassenere werkomgeving.  Denk aan Plan-t, Station88 en het Bruisend Hart; de nieuwbouw van Mindlabs naast de Lochal die naar verwachting eind 2021 gerealiseerd is.. 
Er zijn zeker nog mogelijkheden voor kantoorontwikkeling. Gezamenlijk met de stakeholders in dit gebied werken we dan ook aan passende werklocaties.

Is er beleid dat kleine ondernemingen aan huisvesting helpt of helpt bij het financieren ervan?
Tilburg is vooral een kennisstad met veel studenten. Pioniers starten vaak vanuit de huis in combinatie met de behoefte aan ontmoetingen, netwerken en kennisdeling. De gemeente Tilburg zit niet op de stoel van makelaars die commerciële ruimtes aanbieden. Wel bevorderen we samenwerkingen en ontmoetingen. Daarvoor zijn er dan ook verschillende broedplaatsen ingericht. Samen met Citymarketing brengen wij de broedplaatsen/flexplekken in beeld, zodat ondernemers zelf met de organisaties in contact kunnen komen. Het financieren van werkplekken doen we niet. 

Waar kan zo’n kleine ondernemer bij interesse aankloppen? 
Opmakeitintilburg.com vind je een overzicht van (flexibele)werkplekken in Tilburg. Ben je specifiek op zoek naar een werkplek of kantoor in de Spoorzone? Surf dan naar www.spoorzonetilburg.nl. Heb je vragen of wil je meer informatie? Dan mag je ook altijd rechtstreeks met mij contact opnemen. Ik ben telefonisch bereikbaar op 06 51 71 02 84. Je kunt ook altijd een mailtje sturen via karin.croes@tilburg.nl.
 

Zijn er speciale eisen waaraan je moet voldoen om aanspraak op een plekje in de Spoorzone te maken? Zo ja, welke?
Met de ontwikkeling van de Spoorzone denken we vooral aan bedrijven in de smartservice met een focus op data en digitaliseren. Het gaat hierbij om dienstverleners gelieerd aan industrie/maakbedrijven en logistieke bedrijven. MindLabs heeft als aandachtsgebieden: VR/AR, Robotics & Avatars, Language-technologie en Serious Gaming.
 
Kun je op die stek blijven zitten zodra je geen echte start- of scale-up meer bent? Of moet je dan plaatsmaken voor een nieuwe start-up? 
Voor de werkplekken voor start-ups stellen wij een termijn van maximaal 3 jaar. Daarin heb je alle tijd om je als ondernemer te profileren, je product of dienst te ontwikkelen en je netwerk op te bouwen. 
 
Wat ben je gemiddeld kwijt aan een kantoorruimte in de Spoorzone?
Dat ligt er maar net aan. Als starter betaal je bijvoorbeeld per werkplek en niet per vierkante meter. In de Broedplaats liggen de kosten voor een vaste werkplek ongeveer rond de €170,- per maand. De maandelijkse kosten voor een flexwerkplek of kantoorruimte in bijvoorbeeld Station88 liggen wat hoger. En nog een stapje hoger gaan de tarieven voor een ruimte in Plan-t. Evenals de huurtermijnen. Dit vanwege onder andere de unieke ligging in het hart van de Spoorzone.

Zijn er wachttijden? Of kun je snel op een plekje rekenen?
Er zijn momenteel (nog) geen wachttijden. Ik houd hiervoor zelf een lijstje bij. Per aanvraag bekijk ik of ik een match kan maken tussen het type bedrijf en de beschikbare ruimtes.
 
Waarom is investeren in een kantoor in de Spoorzone een goed idee?
De Spoorzone is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en er zijn allerlei faciliteiten waar je gebruik van kunt maken zoals een huurauto of leenfiets. In slechts 10 minuten bevind je je op de A58 die leidt naar Breda. Het is een echte A-locatie. Door je te vestigen in een verzamelpand in de Spoorzone bouw je aan je netwerk. Je ontmoet mensen en deelt kennis. Daarnaast biedt het mogelijkheden voor toekomstige samenwerkingen met gelijkgestemden en groeiers. En groei je uit je kantoor, dan zijn er volop mogelijkheden om door te schuiven naar een andere bedrijfsruimte die aansluit op de ontwikkelingen die je als bedrijf doormaakt. 

Worden er ook activiteiten georganiseerd voor ‘bewoners’ van de Spoorzone? Of heb je op andere manieren voordeel van kantoor houden op die plek?
Ja, zowel Station88 als MindLabs bieden een breed programma aan. Maar ook de datahub en het toekomstige MindLabs-gebouw faciliteren volop in ontmoetingen en kennisdeling. Niet alleen voor leden, maar voor iedere belangstellende.
 
En wil je niet alleen naar de Spoorzone komen, maar ook met MindLabs in zee gaan (via de Startup Kitchen bijvoorbeeld), wat is dan de route om te bewandelen? 
Je kunt dan het beste een afspraak met mij maken. In tegenstelling tot andere stakeholders in de Spoorzone vormen wij een vereniging. Wij bieden werkplekken aan aan leden die lid worden van onze community. Voor startups betekent dit lidmaatschap vooral een kleine bijdrage die ze per jaar leveren, los van de huur die ze betalen voor een werkplek.

En dan nog even dit: heb je tips voor een lekkere lunch in de Spoorzone?
Nou, Smeer ’m doet het altijd goed, hoor!
 
En de beste kop koffie, waar halen we die volgens jou?
Hmm… bij de Wagon, Monkey Coffee en Starbucks!