NIEUWS

Consultant Ajsela Mehinagic

03 September 2021 Aan het woord

Zeg je ‘MindLabs’, dan zeg je ‘projecten’. Want experimenteren, onderzoeken, ontwikkelen en creëren zit in ons DNA. Veel van die activiteiten zouden niet mogelijk zijn zonder de hulp vanuit ons partnernetwerk. Zo ondersteunt consultant Ajsela Mehinagic van ERAC ons op het gebied van subsidieaanvragen. In ‘Aan het woord’ vragen wij haar dan ook het hemd van het lijf.

Ajsela, jij bent de persoon die ons alles kan vertellen over het hoe en wat van subsidieaanvragen. Brand los: wat doe jij voor MindLabs op dat gebied?
Bij MindLabs komen enorm veel innovatieve ideeën en mogelijke projecten samen. Het ene project kan vooral de spotlights gebruiken. Andere ideeën hebben wat opstartkapitaal in de vorm van subsidies nodig om in een stroomversnelling te komen. Of om de uitvoering ervan überhaupt mogelijk te maken. Het is aan mij om mijn subsidiesensor te gebruiken, te adviseren over onderwerpen die daar mogelijk voor in aanmerking komen en om aanvragen te begeleiden. Ik moet dus op de hoogte zijn van alle ideeën die binnen het ecosysteem bestaan. En ik moet prioriteren en de grootste kanshebbers uitkiezen. Want MindLabs is zó’n levendig samenwerkingsverband dat ik er gemakkelijk 365 dagen per jaar aan het werk zou kunnen zijn. Maar ik heb slechts één dag per week…

Hoe ziet dat ondersteuningsproces aan MindLabs eruit? Ben je betrokken van advies tot aan aanvraag? Of bij een gedeelte van het geheel?
Dat verschilt per project; ik word op totaal verschillende momenten ingevlogen. Het is maar net waar de grootste behoefte bestaat. Sommige partijen hebben hun subsidiesensoren van nature aanstaan en kunnen vooral hulp gebruiken bij het complexe aanvraagproces. Andere partijen hebben die signalerende functie wat minder. In dat geval help ik al vanaf het ordenen van de ideeën en neem ik ze mee in de denkpatronen van een subsidieverstrekker.

Sinds wanneer ben jij aan MindLabs verbonden?
Ik ben nu zo’n 4 maanden voor MindLabs aan het werk. Vanuit ERAC heb ik al een tijdje in de keuken van MindLabs mee mogen kijken en adviseerde ik samen met een aantal collega’s over de vormgeving van programma’s. Nu mag ik praktisch meewerken aan dat wat de programma’s handen en voeten geeft; de projecten.

Waarin verschilt jouw werk voor MindLabs van het werk dat je voor ERAC-klanten doet?
Op sommige vlakken zijn mijn werkzaamheden heel erg hetzelfde, op andere vlakken totaal anders. Want in principe is het proces om tot een succesvolle aanvraag te komen hetzelfde. Maar waar ik bij ERAC vaak vooral ad hoc in een meer gevorderd stadium van het proces en voor één specifieke hulpvraag word ingezet, probeer ik bij MindLabs systematiek in prikkels van álle kanten te brengen. Ik heb daar dan ook vele petten op; ik fungeer vaak als sorteercentrum voor ideeën, maar ook met regelmaat als procesbegeleider voor de subsidieaanvraag van een specifiek project.

Welk onderdeel van zo’n MindLabs-proces voer je fluitend uit?
Ik vind het geweldig om met verschillende mensen rond de tafel te zitten en te horen wat voor innovatieve ideeën ze hebben. Wat mij betreft is de innovatiekracht van MindLabs dan ook al lang bewezen; er zijn zó veel goede plannen! Nog mooier: die plannen staan nooit los van een maatschappelijk doel. Niet alleen technologische hoogstandjes dus, maar ze spreken mij ook als mens heel erg aan. Je wilt er gewoonweg onderdeel van zijn.

En wat besteed je vooral graag uit?
De luxe van werk uitbesteden heb ik nog niet. Maar die heb ik tot nu toe ook nog niet echt gemist. Al moet ik wel zeggen: mijn hart ligt vooral in het werken met nieuwe ideeën. Nu pak ik op waar behoefte aan is. Mettertijd zou ik me misschien vooral op de eerste fases van het proces willen richten. Alle technische zaken richting het einde van het traject zou ik dan wat meer uitbesteden.

Hoe ga je grootse momenten vieren? Mooie mijlpalen of toegekende subsidies bijvoorbeeld?
Daar heb ik eigenlijk nog niet echt over nagedacht. Ik denk dat ik vooral heel blij ga zijn vanwege de maatschappelijke winst die we ermee behalen. Want sommige projecten binnen MindLabs kunnen echt een revolutie betekenen! Het idee dat we samen de wereld een stukje beter maken, is voor mij al genoeg. En als ik me dan vervolgens weer lekker mee kan laten trekken in de wave van inspiratie en bruis binnen het ecosysteem, ben ik een tevreden mens.

Betekent jouw hulp aan MindLabs dat jij ook helemaal thuis bent in de wereld van technologie?
Ik heb me voorafgaand aan deze samenwerking wel heel goed ingelezen, maar een expert ben ik niet. Ik vind het eerlijk gezegd ook minder interessant om te weten hóé iets technisch gezien werkt. Het gaat mij er vooral om: hoe zet je het in als middel om een breder doel te bereiken. Om maatschappelijke doelen te verwezenlijken bijvoorbeeld en voor verandering te zorgen. Dát vind ik van belang.

Wij gaan afronden. Dan kun jij ook weer verder. Wat is het volgende op jouw planning? Weer vol de subsidieaanvragen in? Of wordt het nu eerst een kop koffie of iets sterkers?
Eerst een kop koffie en wat frisse buitenlucht. En daarna weer voor MindLabs aan de slag, ja. Want er is nog genoeg te doen!