NIEUWS

AI-idee: de weg van idee naar realisatie

01 September 2021

Stel: je hebt een AI-idee. Iets wat nog niet bestaat, maar wel degelijk het verschil zou kunnen maken. Wat is dan de weg van idee naar realisatie? Waar begin je? Hoe krijg je jouw plan goed op papier? En wie schakel je in op weg naar een tastbaar eindproduct? Wij schetsen een mogelijke route van concept naar realisatie. Zodat ook jouw idee uiteindelijk het verschil kan maken.

Stap 1: Visie en doelen
Wil je met een AI-idee aan de slag? Dan begint het allemaal met een duidelijk plan. Want heb jij nog niet helemaal scherp wát het precies is dat ontwikkeld moet worden of waarvoor het écht dient, dan wordt de rest van de weg een lange, slepende rit. Het is een feit dat innovatieve ideeën vaak met chaotische gedachten en hersenspinsels gepaard gaan. Het is dan ook verstandig om zaken zoals je visie en doelen op papier te ordenen. Zo heb je voor jezelf het totaalplaatje helder. Maar ook voor eventuele samenwerkingspartners. Of geïnteresseerden in de toepassing ervan.

Zorg dus dat je wat jouw AI-idee betreft duidelijke antwoorden kunt geven op de onderstaande vragen:

  1. Wat is mijn idee in een notendop?
  2. Ben ik de enige met dit idee?
  3. Loopt er al ergens een soortgelijk project?
  4. Welk probleem wil ik ermee oplossen?
  5. Waarom is dit een belangrijke of interessante oplossing?
  6. Welke databronnen heb ik nodig om mijn idee te kunnen realiseren?
  7. Wie wordt de eindgebruiker van mijn product/oplossing?
  8. Welke problemen kan ik er niet mee oplossen? Waar liggen de grenzen?
  9. Zijn er financieringsmogelijkheden of subsidiekansen?

Stap 2: Werken aan jouw Proof of Concept (PoC)
Als duidelijk is wat je visie is en welke doelen je met jouw product of toepassing wilt bereiken, is het tijd om aan de slag te gaan met een PoC. Een idee blijft immers een idee, totdat je aan kunt tonen dat het ook daadwerkelijk een oplossing voor een bepaald probleem biedt. De gedachte achter een PoC is dan ook aantonen of jouw idee de tijdsinvestering waard is. Je demonstreert wat de bedachte oplossingen kunnen opleveren en test de geschiktheid ervan bij de eindgebruikers. Aan de hand daarvan schrap je de dingen die niet werken, en zet in op de route met de meeste potentie.

Een PoC samenstellen is geen sinecure. Zeker niet waar het AI betreft. Je hebt er immers flink wat verschillende vaardigheden voor nodig. Het is dan ook verstandig om de juiste mensen aan boord te hebben en ze hierbij te betrekken.

Ook hierbij geldt dat het belangrijk is om bepaalde zaken helder te hebben voor jezelf. Zorg dus dat je duidelijke antwoorden kunt geven op onderstaande vragen:

  • Wat is het specifieke doel van mijn PoC?
  • Wat heb ik daarvoor nodig?
  • Wat wordt de doorlooptijd van mijn PoC?
  • Wie schakel ik in om het PoC te beoordelen?
  • Wat is de definitie van een geslaagde PoC?

Stap 3: Realisatie
Heb je een geslaagde PoC achter de rug? Dan ben je klaar voor de volgende fase: het opschalen naar productie. Tijd om de in theorie aangetoonde waarde ook echt waar te maken.

Je weet inmiddels wat je gaat realiseren en hoe. In deze fase bouw je jouw idee dus daadwerkelijk uit tot iets wat je echt kunt gebruiken. Je volgt een roadmap die je van ontwikkeling, productie en adoptie naar het borgen van het onderhoud en lifecyclemanagement brengt. Een zeer leerzaam proces waarbij je kennis op doet die je in mogelijke vervolgprojecten kunt benutten. Zorg wel dat je klein en overzichtelijk begint. Dat geeft de mogelijkheid wanneer nodig nog bij te sturen.

Stap 4: Feedback
Is de realisatiefase afgerond? Dan is het de hoogste tijd voor een grondige evaluatie. Wat ging er goed en wat verliep wat moeizamer? Je bekijkt welke lessen je hebt geleerd en hoe je deze in het vervolg kunt toepassen. Mogelijk kom je erachter dat je visie of doelen om wat aanscherping vragen. In dat geval ga je terug naar stap 1 om verder te bouwen aan je strategie.

Evalueren is overigens niet alleen van belang in deze fase van het proces. Wees je ervan bewust dat elke stap nieuwe informatie oplevert. En dat je hieruit lering moet trekken. Dit maakt dat je soms een stap terug moet. Om vervolgens weer een stap vooruit te kunnen zetten naar een nog betere realisatie van jouw AI-idee.

Kan jij wel wat hulp gebruiken?
We zetten hieronder wat hulplijnen voor je onder elkaar; interessante zaken op het gebied van informatie, realisatie en events.

  • De podcast Snoek op Zolder
    Hennie Huijgens en Sietse van Gorkom duiken wekelijks met een onderzoeker of een medewerker van een publieke of private organisatie in de wereld van kunstmatige intelligentie. Hun belangrijkste vraag is ‘wat is de stand van zaken in AI-onderzoek, en wat betekent dat voor mij en voor de samenleving?’ Er staan inmiddels 10 afleveringen online. Je luistert ze hier.
  • De eventkalender van MindLabs
    Wij organiseren door het jaar heen allerlei soorten kennisbijeenkomsten. Houd onze agenda dus in de gaten en save the dates.
  • Partnership met MindLabs
    Wij werken samen met veel verschillende partners: grote, middelgrote en kleine bedrijven, start-ups, maatschappelijke instellingen en overheden. Samen vormen we hét netwerk op het gebied van innovatieve technologie in Midden-Brabant en daarbuiten. Veel van deze partijen zijn actief op het gebied van onderzoek naar en de ontwikkeling van Artificial Intelligence, nieuwe technologieën of innovaties in een specifieke sector. Of ze bieden zich aan ter ondersteuning.. Mogelijk is een partnerschap ook voor jou interessant; je komt in verbinding te staan met allerhande partijen die mogelijk iets voor jou kunnen betekenen.
  • Samenwerking opzoeken met TNO
    Deze organisatie verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken. Dagelijks zetten zij zich hier met 2,600 professionals voor in. TNO leidt projecten en innovatieprogramma's op een verantwoorde manier. Je kunt contact met ze opnemen als je het potentieel van jouw AI-idee wilt waarmaken. Samen kunnen jullie experimenteren met nieuwe AI-applicaties. In afzonderlijke projecten of in gezamenlijke innovatieprogramma’s.
  • Contact leggen met de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC)
    Dit is een publiek-private samenwerking, waarbij de overheid, het bedrijfsleven, diverse onderwijs- en onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties de handen ineenslaan. Het gezamenlijke doel? Nederlandse activiteiten op het gebied van AI stimuleren, ondersteunen en waar nodig organiseren. De NL AIC wil gaan functioneren als dé katalysator van AI-toepassingen in ons land. Meer informatie vind je hier.