NIEUWS

Daniëlle Arets, lector bij Fontys Hogeschool

17 December 2021 Meet the experts

Zeg je MindLabs, dan zeg je kennis, expertise en vakmanschap. Dat is niet voor niets het geval. Er zijn immers de nodige lectoren, practoren en professoren aan ons ecosysteem verbonden. En die stellen we maar wat graag aan je voor. In de rubriek ‘Meet the experts’ onderwerpen we ze aan een vragenvuur. Want wat is hun rol binnen MindLabs? En wat krijgen zij voor die inzet terug? In deze editie is het de beurt aan Daniëlle Arets, lector Journalistiek en Verantwoorde Innovatie bij Fontys Hogeschool.

Daniëlle, om even bij het begin te beginnen: kun je kort vertellen wie je bent, waar je vandaan komt, en wat je doet op werkgebied? 
Ik ben Daniëlle Arets, geboren in Limburg en ik woon inmiddels alweer even in Utrecht. Ik werk nu bijna vier jaar als lector op Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg. Daarnaast werk ik één dag in de week bij Design Academy Eindhoven. Die twee banen combineer ik binnen het MindLabs-domein door onder meer onderzoek te doen naar de impact van opkomende technologieën op de journalistiek.

Hoe combineer je jouw verschillende werkzaamheden precies binnen MindLabs?
Wanneer een designer iets gaat ontwerpen, vraagt hij zichzelf af of het publiek hier wel op zit te wachten. Voor de journalistiek geldt dat net zo. Het feit dat we heel veel nieuwe technologiën kunnen inzetten, betekent nog niet dat we dat ook automatisch moeten doen. Het moet iets toevoegen voor de nieuwsgebruiker of -producent. Binnen MindLabs onderzoeken we hoe we ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie, serious gaming, of virtual reality betekenisvol kunnen inzetten. Kunnen we met behulp van AI desinformatie te lijf gaan bijvoorbeeld? Hoe bereik je een nieuw publiek met de inzet van VR of AR? Hoe zorg je ervoor dat verhalen beter blijven hangen? Op dit soort vragen proberen we met onderzoeksprojecten binnen MindLabs antwoord te krijgen.

Jij bent dus bij uitstek expert op het gebied van journalistieke innovatie. Waar is die interesse ontstaan?
Misschien wel bij Het Klokhuis. Dat vond ik vroeger, en vind ik nog steeds, een geweldig programma. Omdat het complexe informatie duidelijk maakt voor een bredere doelgroep en voortdurend zoekt naar nieuwe manieren om die informatie nog beter over te brengen. De doelgroep wordt daar bovendien actief in betrokken. Dat is voor mij een wezenlijk onderdeel van innovatie. Binnen MindLabs proberen we complexe kennis voor onder meer het mkb beter te ontsluiten door ze ook nadrukkelijk mee te nemen in de kenniscreatie. In het nieuwe MindLabs-gebouw zullen straks ook programma’s worden georganiseerd waarbij het publiek mee kan werken aan die innovaties.

Wat is jouw rol binnen MindLabs?
Ik maak deel uit van het expert-team. Met dat team, dat bestaat uit practoren, lectoren en professoren, ontwikkelen we een programma rondom de agenda van MindLabs. Daarin zetten we onderzoeken en samenwerkingen op voor verschillende projecten. En ik behartig daarbij de belangen van het domein Smart Media.

Hoe lang ben je al lid van de familie en wat gaf de doorslag; waarom sloot je je bij MindLabs aan?
Fontys Journalistiek is al vanaf de start van het ecosysteem aangesloten en zit bijvoorbeeld ook in de slogan: ‘MindLabs: Where Minds, Media, Technologies Meet’.

Kun je een concreet project noemen dat binnen MindLabs is opgestart. Wat doe je hier precies voor?
We zijn onlangs gestart met Het Redactieportaal. Een project in samenwerking met 4 lectoraten van Fontys (Design en Interactie, Big Data en AI, Moral Design Strategy en Journalistiek & Innovatie) en 4 regionale omroepen (Omroep Flevoland, L1, Omroep West en RTV Utrecht). Binnen dit project onderzoeken we de mogelijkheden voor een nieuw, slim redactiesysteem door te kijken naar de mogelijkheden van AI. Deze samenwerking is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat we technische mogelijkheden goed combineren met wenselijke en verantwoorde journalistiek.

Je brengt een hoop kennis en expertise met je mee. Wat brengt deze samenwerking jou in de tussentijd?
Meer dan genoeg! Denk bijvoorbeeld aan de kennis die de aangesloten universiteiten hebben en met ons delen. En er zijn ook verschillende partners die veel meer expertise hebben op het gebied van interactieve technologie. Daar kunnen wij in de journalistiek veel van leren.

Zet je jouw expertise op nog meer manieren in?
Zeker. Onder meer voor het project ‘De Taalversterker’. Een project dat we binnen MindLabs op hebben gezet met het ROC. De Taalversterker is een traject dat zich bezighoudt met laaggeletterden en journalistiek. Hier zetten we technologie in om teksten automatisch aan te passen naar een bepaald taalniveau. Daarnaast ontwikkelen we verschillende modules waarmee mensen hun taalniveau kunnen aanscherpen en verbeteren. Denk daarbij aan nieuwe, visuele vormen om content te presenteren. Zo maken we nieuws nóg toegankelijker.

Wat is voor jou het ultieme doel van jouw samenwerking met MindLabs?
Het idee van een ecosysteem is dat we van elkaar leren en gezamenlijk kennis creëren. Het mooie van MindLabs is dat hierin zowel mbo- en hbo-scholen als universiteiten verenigd zijn. Daarmee kunnen we uitdagingen vanuit publieke en private partners op een praktische, toegepaste en fundamentele manier beantwoorden. Daarnaast zou het heel mooi zijn als we er ook in slagen om studenten van deze kennisinstellingen veel meer met elkaar te laten samenwerken.

Een haalbare kaart?
In zekere zin gebeurt het zelfs al. Je kan natuurlijk nooit iedereen bedienen, maar met de projecten die nu binnen het ecosysteem lopen, zien we dat er heel veel potentie is met betrekking tot het delen van kennis. En dat is het mooie van MindLabs: zij versterken de toegevoegde waarden die verschillende onderwijsinstellingen hebben, door ze samen te brengen. Dat gebeurt nu vooral op het gebied van AI, interactieve technologie en de menselijke wereld. En dat heeft echt een maatschappelijke meerwaarde.