NIEUWS

Erdinç Saçan, practor bij ROC Tilburg

18 November 2021 Meet the experts

Zeg je MindLabs, dan zeg je kennis, expertise en vakmanschap. Dat is niet voor niets het geval. Er zijn immers de nodige lectoren, practoren en professoren aan ons ecosysteem verbonden. En die stellen we maar wat graag aan je voor. In de rubriek ‘Meet the experts’ onderwerpen we ze aan een vragenvuur. Want wat is hun rol binnen MindLabs? En wat krijgen zij voor die inzet terug? In deze editie is het de beurt aan Erdinç Saçan, practor bij ROC Tilburg.

Erdinç, om even bij het begin te beginnen: kun je kort vertellen wie je bent, waar je vandaan komt, en wat je doet op werkgebied? 
Mijn naam is Erdinç Saçan en ik ben practor bij ROC Tilburg. Een practor is voor het mbo hetzelfde als een lector voor het hbo, of een professor op de universiteit. Als practor ben ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling, toepassing en verspreiding van kennis, zowel intern als extern. Samen met 10 andere docenten, van verschillende opleidingen, maak ik onderdeel uit van de kopgroep Interactieve Technologie. De docenten worden één dag in de week vrijgeroosterd om onderzoek te doen naar nieuwe technologieën, die ingezet kunnen worden voor de klas. Dat doen we aan de hand van allerlei experimenten. Daarnaast ben ik al ongeveer 12 jaar docent op Fontys Hogeschool. Ik geef les in het vak ICT & Business en ben betrokken bij de minor Educational Technology.

Jij bent dus bij uitstek expert op het gebied van onderwijstechnologie en de innovatie daarvan. Waar is die interesse ontstaan?
Ik werk al lang in het onderwijs. Door de jaren heen merkte ik: nieuwe tools en technologieën zijn leuk en aardig, maar hoe kunnen we deze in het onderwijs op zo’n manier inzetten dat ze interessant blijven? Wanneer je in de les voor het eerst een robot of VR-bril laat zien zijn leerlingen enthousiast. Maar haal je iedere week dezelfde technologie aan, dan is het spannende er snel van af. Daarom is het practoraat ook zo goed: we onderzoeken wat op welke manier in te zetten is, zodat het leuk en leerzaam blijft voor studenten en ze de opgedane kennis in de toekomst kunnen toepassen. En dat het ook echt iets toevoegt aan het onderwijs.

Welke opleidingen heb je gevolgd?
Ik heb de hbo-opleiding Bedrijfskundige Informatica gevolgd aan Fontys in Eindhoven. Daarna heb ik een masterdiploma Information Management aan de Universiteit van Tilburg behaald. Ook heb ik nog allerlei cursussen gevolgd, maar dit zijn er te veel om op te noemen!

Was onderwijstechnologie en -innovatie interessant omdat je er goed in bleek? Of werd je er goed in omdat je het interessant vond?
Het laatste. Wanneer je begint, heb je een bepaalde verwachting over je loopbaan als docent. Deze verwachting kan op bepaalde vlakken juist of onjuist blijken. Je leert het gaandeweg door te doen. Dit is dan ook mijn filosofie. Gewoon doen en veel vragen stellen aan anderen. Zo heb ik zelf ook alles geleerd, en dit probeer ik mijn studenten ook altijd mee te geven.

Wat is jouw rol binnen MindLabs? 
Als practor probeer ik samen met experts van andere kennisinstellingen en bedrijven onderzoek te doen, en samenwerkingen aan te gaan voor diverse projecten binnen MindLabs.

Hoe lang ben je al lid van de familie en wat gaf de doorslag; waarom sloot je je bij MindLabs aan?
ROC Tilburg is één van de medegrondleggers van MindLabs. We stonden dus al met elkaar in contact toen ik in september 2020 practor werd.

Wat is voor jou het ultieme doel?
Met MindLabs en ROC Tilburg hét technology and teaching lab worden waarbij iedereen die vraagstukken heeft over het onderwijs en interactieve technologie terechtkan. Wij kunnen zo niet alleen fungeren als raadgever, maar ook weer leren van anderen.

Een haalbare kaart?
Zeker. Verbonden zijn met MindLabs levert veel samenwerkingen op. Deze inzet is belangrijk om als organisatie te kunnen groeien en ons te blijven ontwikkelen. Zo werken we nu al veel samen met Fontys en Tilburg University om de mogelijkheden van VR, AR en robots te onderzoeken.

Je brengt een hoop kennis en expertise met je mee. Wat brengt deze samenwerking jou in de tussentijd? 
De samenwerkingen tussen verschillende partijen geven mij persoonlijk nieuwe energie en leveren een breder netwerk op. Ik kijk uit naar het nieuwe pand, waar de verschillende kennisinstellingen onder één dak samenkomen. Wat ons daar staat te wachten? We geloven er in ieder geval in dat we alle verworven informatie moeten delen. Alleen op deze manier kunnen we van elkaar leren!

Zet je jouw expertise op nog meer manieren in?
Ik hou ervan om alles op het gebied van technologische ontwikkelingen op de voet te volgen. Zoals blockchain, AI, VR, Metaverse en hoe dit alles de wereld in de toekomst voortbeweegt. Ik schrijf er veel over, onder andere in blogs. Ik ben een echte generalist en vind het leuk om met heel veel verschillende onderwerpen bezig te zijn. Als ik ergens dieper in wil duiken, praat ik hierover met experts of ervaringsdeskundigen, zodat ik de know-how heb om dit in te zetten op mijn werk en in het dagelijks leven.

En nu? Koffie?
Nee, nog niet! Er staan voor vandaag nog allerlei afspraken gepland, dus we gaan nog even door!

Onlangs schreef Erdinç een interessant artikel over The Metaverse. Dit artikel lees je hier.

Wil je meer weten over Erdinç en waar hij zich zoal mee bezig houdt? Klik dan hier.