NIEUWS

Geert Jan van Ouwendorp, practor bij ROC Tilburg

08 November 2023 Meet the experts

Zeg je MindLabs, dan zeg je kennis, expertise en vakmanschap. Dat is niet voor niets het geval. Er zijn immers de nodige practoren, lectoren, en professoren aan ons ecosysteem verbonden. En die stellen we maar wat graag aan je voor. In de rubriek ‘Meet the experts’ onderwerpen we ze aan een vragenvuur. Want wie zijn ze? Waar houden ze zich zoal mee bezig? Wat is hun rol binnen MindLabs? En wat krijgen zij voor die inzet terug? In deze editie is het de beurt aan Geert Jan van Ouwendorp, de nieuwe practor van het Practoraat Interactieve Technologie (PIT) van ROC Tilburg.

Geert Jan, om even bij het begin te beginnen: kun je kort vertellen wie je bent, waar je vandaan komt, en wat je doet op werkgebied?  
Voordat ik de rol van practor van mijn voorganger Erdinç Saçan overnam, was ik docent ICT en Media Design bij de Fontys ICT-opleiding. Ik had een coördinerende rol binnen de specialisatieroute ‘ICT & Creative Technology’, die ik daar heb opgezet. Naast mijn huidige rol als practor ben ik docent-onderzoeker binnen het 'interaction design'-lectoraat, waar ik het concept van empathische gebouwen bestudeer. Niet om die bouwwerken morgen al te kunnen realiseren hoor, maar meer speculative design; wat als… 

Je gaat nu de PIT-kar trekken. Waarom past die rol jou goed? 
Ik ben van jongs af aan al bezig met interactieve technologie. Met computers aan de ene kant, maar ook in de bredere zin van het woord. In mijn laatste jaar van de opleiding Digital Video Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) focuste ik me op interactieve installaties die reageren als gebruikers ernaartoe lopen. Die wederzijdse nieuwsgierigheid tussen de mens en technologie is sindsdien een onderwerp waarop ik maar terug blijf komen. Het is iets wat heel erg aan mijn werk in het onderwijs raakt. Door leerlingen te verwonderen kun je ze immers prikkelen en motiveren. Daarom ben ik zo geïnteresseerd in de projecten binnen PIT.

De rol van practor past mij denk ik vooral goed vanwege mijn kennis op het gebied van interactieve technologie en onderzoek. Ik kan me hier erg op de technische inhoud focussen, fungeer als sparringpartner en heb daarnaast veel oog voor het ‘hoe’. Ik heb tevens een duidelijke visie op het onderwerp en ben een generalist. En als ik denk dat iets makkelijker of beter kan, wil ik dat daadwerkelijk regelen; dan ga ik ervoor.  

Hoe ben je eigenlijk in je nieuwe functie terechtgekomen? Ben je benaderd of heb je jezelf aangemeld?
Mijn voorganger, Erdinç, was een collega van me bij Fontys ICT. Hij belde me op een gegeven moment op met de mededeling: ‘We zoeken mijn vervanger, ik mag drie namen van mogelijke opvolgers noemen en ik dacht aan jou.’ Ik heb vervolgens gesolliciteerd.

Wat zijn jouw plannen voor de komende tijd?
Er bestond al een agenda voor PIT; die heeft Erdinç met veel zorg opgesteld en blijft gewoon gehandhaafd. Maar er zijn wel wat zaken waarop ik mij ga focussen. Zo heb ik de opdracht meegekregen om de onderzoeksvalidatie naar een hoger plan te brengen. Op die manier zorgen we dat onderzoeken echt iets opleveren. Ik zou dan ook graag een ‘plug and play’-toolkit met makkelijke onderzoeksmethodes voor docenten ontwikkelen die ze in kunnen zetten binnen PIT. Een kit waarvan wij kunnen zeggen: gebruik deze, verzamel je data en wij doen de rest. Het is immers zaak dat wij zelf een duidelijke, goed onderbouwde mening gaan vormen over waar en hoe interactieve technologie binnen het onderwijs al dan niet werkt. Want laten we het op z’n beloop, dan worden we ingehaald door commerciële partijen. En die gaan ons dan vertellen wat goed voor ons is.

Ik wil aan het einde van dit schooljaar ook een overzichtelijk portfolio van onze projecten en de status ervan hebben samengesteld. Zodat we makkelijk kunnen laten zien waar we precies mee bezig zijn, en de (afgeronde) prototypes kunnen delen met geïnteresseerde partijen.  

En wat ga je vooral heel erg in ere houden?
De dinsdag met een stand-up beginnen werkt ontzettend prettig. We staan samen in een kring, bespreken mededelingen, blikken terug, kijken vooruit en delen inspiratie. Die manier van werken heb ik meteen overgenomen. Al wil nog wel veel meer op die inspiratie gaan zitten; interessante artikelen delen in onze appgroep bijvoorbeeld. Dat is iets wat Erdinç ook veel deed.  

Heb je tussendoor nog contact met Erdinç?
Ja hoor. Hij gooit zo nu en dan bijvoorbeeld een interessant artikel over de schutting. Laatst tipte hij me nog dat ik mijn LinkedIn-profiel nog niet naar de nieuwe situatie heb aangepast. En als het nodig is, kan ik altijd met hem sparren. Maar ik probeer hem wel zo veel mogelijk zijn eigen ding te laten doen en mijn eigen weg te vinden. Ik moet het uiteindelijk toch zelf doen…

Je brengt een hoop kennis en expertise met je mee. Maar laten we ‘m eens omdraaien; wat brengt deze nieuwe functie jóú?
Ik begon mijn onderwijsloopbaan ooit binnen het mbo. Dáár ontstond mijn interesse in onderwijsontwikkeling en studenten motiveren. Anders dan op het hbo of wo is de motivatie van je leerlingen daar veel meer jóúw verantwoordelijkheid. Het is mooi om weer voor die groep aan de slag te zijn en aan zoveel verschillende leerrichtingen tegelijkertijd bij te kunnen dragen; van schoonheidsspecialist tot aan de procestechniek.

Het practorschap biedt mij natuurlijk ook een nieuwe uitdaging. Die kwam precies op het goede moment. Ik mag mij daarnaast binnen een ontzettend inspirerende en verbindende werkomgeving bewegen. En dat ik nu regelmatig met mijn vrouw kan lunchen – we werken nu op loopafstand van elkaar – is mooi meegenomen!