NIEUWS

1 minuutje met Thomas Brekelmans van AnyWare

30 April 2021 Meet the family

MindLabs is niet alleen een vereniging met dromen en ambities, we zijn ook een samenwerkingsverband van veel verschillende partijen. Eén grote familie, met leden en partners waarop we stuk voor stuk trots zijn. In de rubriek ‘Meet the family; 1 minuutje met…’ stelt iedereen zich om de beurt aan je voor. Heel kort, want de familie is groot… Wat doen ze met hun bedrijf en waarom doen ze wat ze doen? Dat lees je hier. In deze editie: Thomas Brekelmans, Commercial Director bij AnyWare.

Thomas, om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat is de core business van AnyWare?
Kort gezegd: wij monitoren. In de railbranche. Maar ook in andere domeinen, zoals de infrastructuur en industrie. Koelsystemen en luchtventilatiesystemen in een fabriek bijvoorbeeld. Met draadloze, energiezuinige apparaten, ons platform en onze applicaties kunnen onze klanten hun bedrijfsmiddelen bewaken en beheren. Waar ze zich ook bevinden. 
AnyWare is een spin-off van Dual Inventive uit Oisterwijk dat innovatieve en draadloze technologische producten levert om te zorgen dat mensen veilig aan het spoor kunnen werken. Vijf jaar geleden ontstond daar het idee: als we veel meer weten over wat zich op het spoor afspeelt, hoef je het spoor soms misschien niet eens meer op. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Maar al snel bleken ook partijen buiten de spoorbranche geïnteresseerd. Vandaar onze bredere aanpak. 

Wat is daarbij jullie stip op de horizon?
In de branches waarin we op dit moment opereren, zijn steeds minder mensen met heel veel specifieke kennis beschikbaar. De vergrijzing is een probleem. Want die werknemer die iets ziet of voelt trillen en meteen weet hoe het te verhelpen, die is steeds minder beschikbaar. Het is dus zaak om de meest simpele taken te digitaliseren. In het spoor gebeurt dat al; onze klanten stellen een trigger in waarmee bij een probleem mogelijke oorzaken en oplossingen worden getoond. Zien we bijvoorbeeld dat ergens een deur open staat, dan sturen we daar meteen iemand naartoe. Maar dat hoeft niet per definitie een techneut te zijn. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de zorg. Ook daar is een tekort aan mensen. En dus willen we ook in die branche de simpelste taken – de schouwtaken – digitaliseren. Want is iemand voor 12.00 uur nog niet naar de wc geweest, dan is er mogelijk iets aan de hand. Zo ook als iemand zijn medicijnen op een bepaald tijdstip nog niet heeft ingenomen. Door effectiever met zorg en personeel om te springen, willen we mensen langer thuis laten wonen. We kunnen deze informatie ontsluiten vanuit nieuwe en/of bestaande devices of bronnen. We focussen ons niet op de sensoren maar vooral op het platform dat alle data samenbrengt en er iets mee doet.

Uit ambitie? Idealisme? Of passie?
Mijn collega en ik kwamen uit een enorm bedrijf waar 130.000 mensen werken. Daar hebben we heel veel user cases wereldwijd gezien. Uit idealisme hebben we ons eigen generieke systeem ontworpen. Bij iedere stap die we zetten, dachten we: de garagehouder om de hoek moet het kunnen gebruiken, maar ook een bedrijf als ProRail. En alles wat daar tussenin zit. Het systeem bleek zó generiek, dat mensen ons vertelden dat zij het ook een-op-een in hun eigen werkveld konden toepassen. Daar begon de wens om ook andere markten te bedienen. De zorg bijvoorbeeld. We weten niet of er ook daadwerkelijk evenveel omzet binnen dat domein gerealiseerd kan worden. Maar we hebben in die richting wel een bepaald idealisme. We willen de zorg vooruithelpen. 

Op welke manier zijn jullie aan MindLabs verbonden?
We zijn junior partner van MindLabs. Wij werken altijd samen met partners die domeinkennis hebben. Mensen moeten hun kennis eerst toepassen op ons systeem, en dan pas wordt het bruikbaar voor een bepaald domein. Vandaar de zoektocht naar partners met domeinkennis dus. Ook om te kijken of ons systeem daarop aansluit of met welke aanpassingen het zou kunnen aansluiten. Hiervoor is MindLabs een mooi vehikel. 
Daarnaast willen we ontdekken hoe de zorg baat kan hebben bij onze technologie. En er zijn meerdere zorgpartijen bij het ecosysteem aangesloten. Ook is MindLabs openminded, en de aangesloten partijen staan ook echt open voor samenwerking en hulp.

En hoe lang zijn jullie inmiddels al in de familie?
Wij hebben in februari getekend. We voeren momenteel dan ook de eerste gesprekken met andere MindLabs-partijen.

Wat is bij die samenwerking wat jou betreft de heilige graal?
Waar wij met AnyWare vooral naar op zoek zijn: duurzaam open gesprekken voeren om informatie met elkaar uit te wisselen. Met mensen die openstaan voor nieuwe technologie. Om te bekijken hoe we onze technologische bouwblokken in elkaar kunnen klikken om snel van toegevoegde waarde te zijn.

En wat brengt het je in de tussentijd?
Ook nu al levert het partnerschap ons informatie en veel nieuwe, interessante connecties op.