NIEUWS

Bewoners vertellen: Gerrie Zwartjes van Fontys Hogeschool voor Journalistiek

20 September 2022 Onder één dak

Nog héél even en MindLabs verhuist. Ons ecosysteem vestigt zich dan in een gloednieuw gebouw in de Tilburgse Spoorzone. En niet zomaar een; onderwijs, waar het draait om mensgerichte AI. Want we gaan niet alleen; onze partners trekken bij ons in. Zodat we elkaar steeds kunnen ontmoeten, inspireren en motiveren. In de rubriek ‘Onder één dak’ stellen we al onze nieuwe buren aan je voor. Zij vertellen over hun werkzaamheden, hun beweegredenen om te verhuizen en de plannen die ze uit willen voeren vanaf onze nieuwe stek. In deze editie: Gerrie Zwartjes, directeur van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek (FHJ).

Gerrie, om even bij het begin te beginnen: wat voor werk doe je precies? 
Sinds maart 2021 ben ik als directeur verbonden aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek (FHJ). Eerder deed ik bij Fontys Hogeschool ICT veel vernieuwende onderwijs- en managementervaring op. Die kennis pas toe ik in mijn huidige baan. De focus van mijn functie ligt nu namelijk op de transitie naar vernieuwd onderwijs in een nieuw pand: de nieuwbouw van MindLabs.  

FHJ opereert momenteel nog vanuit de Professor Gimbrèrelaan. Vanwaar het besluit om binnenkort jullie spullen te pakken en jullie intrek in het MindLabs-gebouw te nemen? 
De vorige directeur – mijn voorganger Marjo Spee – stond aan de wieg van MindLabs. Een mediahub vormgeven, was toen nog het idee. Uiteindelijk is dat eerste concept uitgegroeid tot wat vandaag de dag MindLabs is. Dat wij als Hogeschool voor Journalistiek in het nieuwe pand moeten zitten, lijkt me dus vanzelfsprekend. 

Verhuis je alléén? Of met collega’s? 
De gehele opleiding verhuist mee. Dat zijn 85 medewerkers en zo’n 850 studenten. Zij kijken er ontzettend naar uit om straks te studeren in de Spoorzone; hét gebied van Tilburg. En voor ons als opleiding is dat ook heel belangrijk. De journalistiek moet middenin de maatschappij staan. Op dit moment zitten we nog verstopt in een woonwijk. Na de verhuizing vind je ons in het epicentrum van de stad. 

Werkte FHJ in het verleden al samen met andere MindLabs-partners? Of heb je jouw hoop op het nieuwe gebouw gevestigd? 
Als één van de grondleggers van het ecosysteem werken we vanzelfsprekend veel met andere MindLabs-partijen. Zo hebben we in maart samen met diverse regionale media, waaronder MindLabs-partner DPG, onze handtekening onder een nieuw convenant ‘Partners in Education’ gezet. Studenten krijgen hierdoor direct toegang tot het werkveld. Een ander voorbeeld is de Factory; een plek in de mediatheek waar inwoners van Tilburg uitspraken, foto's en video's die te mooi lijken om waar te zijn kunnen laten checken door studenten. 

Wat is bij uitstek iets wat FHJ gaat toevoegen aan het geheel? 
De slogan van MindLabs is niet voor niets ’Where Minds, Media and Technologies meet’. FHJ is samen met partner DPG verantwoordelijk voor het stukje ‘Media’. En daarnaast voegen wij veel reuring toe. Alle kritische studenten journalistiek zullen bij de verschillende MindLabs-partners aankloppen met hun ideeën en overtuigingen. We gaan regelmatig gebruik maken van het Bruisend Hart; de aula van het nieuwe pand. Om kennissessies te houden. Of om live verslag te doen van een nieuwswaardige gebeurtenis. FHJ is dus niet te missen in het nieuwe pand! 

Hoe voelt het als je nu langs de bouwplaats loopt? Kriebelt het al? 
Ik mag morgen weer een rondje lopen door het pand in de steigers. Het wordt zo gaaf. Dat is zelfs nu het nog één grote bouwplaats is al te zien. 

Waar kom je te zitten? Wat wordt je uitzicht? 
Onze studenten vind je eigenlijk verspreid door het hele pand. Zo hopen we écht die samenwerkingsdrempel zo laag mogelijk te houden. Op de begane grond zijn onze televisie- en radiostudio’s en de nieuwsredactie gevestigd. De FHJ-leslokalen kom je zowel op de eerste, tweede als derde etage tegen. En we maken niet langer gebruik van een collegezaal, omdat dit niet meer bij ons idee van onderwijs past.

Welke plannen hoop je vanuit jouw nieuwe onderkomen te realiseren? 
Onze focus ligt op het nieuwe onderwijs dat we gaan implementeren. We stappen eigenlijk volledig af van het lesgeven zoals we dat nu kennen. Docenten krijgen de rol van coach en zullen niet enkel zenden, maar ook in gesprek gaan met de aankomende journalisten. Die studenten gaan op hun beurt participeren, alsof ze zich al in het werkende leven bevinden. Zo maken ze veel eerder de verbinding met het werkveld. En wellicht met een toekomstig werkgever. 

Zijn de eerste dozen al ingepakt? 
Hier ligt al een hele tijd een ‘inpakprotocol’ te wachten tot het moment dat we echt over kunnen. Helaas is de oplevering al een aantal keer uitgesteld waardoor ons plan terug in de la belandde. We hoeven gelukkig niet alles mee te nemen. Het meubilair wordt bijna volledig vernieuwd, net als de studio’s. Waar we wel afscheid van moeten nemen is de ‘Herman Brood-muur’. Dat is één van de dragende muren in ons huidige pand, waarop de kunstenaar ooit eigenhandig een levensgrote muurschildering maakte. Die muur is uitgegroeid tot een icoon. Iets wat bij onze opleiding hoort. Meeverhuizen is te duur helaas. Wél komt er in ons nieuwe onderkomen een replica op canvas, met exact dezelfde afmetingen. 

Het is tijd om af te ronden. Wat staat er vandaag nog voor je op de planning? Een beetje dagdromen over je aankomende werkplek in de nieuwbouw? Of heb je het daarvoor te druk? 
Vandaag heb ik een wat saaiere dag, met veel vergaderingen over financieringen. Maar dat moet ook gebeuren. Morgen loop ik weer een rondje door het nieuwe pand. Dan heb ik dus voldoende tijd om te denken aan de periode dat we er les gaan geven!