Het ‘data-denken’ is al tijden bezig aan een opmars. De introductie van Google Analytics in 2005, gevolgd door de lancering van allerlei andere analytics tools, heeft ervoor gezorgd dat data een steeds belangrijkere rol speelt in de nieuwsproductie. Journalisten weten hoe vaak er op hun producties is geklikt, hoe lang hun producties zijn bekeken, en zelfs waar hun lezers vandaan komen en welke devices ze gebruiken. Sommige redacties hebben deze ontwikkeling omarmd.

Zo meent hoofdredacteur van het Brabants Dagblad Lucas van Houtert dat de journalistiek dankzij al deze data beter op de behoeftes van het publiek kan inspelen. Andere journalisten zijn minder positief. Zij vrezen dat de focus op data tot clickbait en kwaliteitsvermindering leidt. In het project Journalism by the Dashboard Light verdiepen onderzoekers Jeroen van de Nieuwenhof en Jessy de Cooker zich in deze tweespalt. Waar ligt de balans tussen het versterken van democratisch burgerschap en het vermaken van een zo breed mogelijk publiek?

Dit project valt onder het domein Smart Media. Smart Media is een samenwerking tussen de lectoraten van Fontys Journalistiek, Fontys ICT (Big Data & AI en Design & Interactie), het lectoraat Moral Design Strategy, Tilburg University, Breda University of Applied Sciences en het ROC Tilburg.