Artificiële Intelligentie (AI) heeft veel potentie voor onderzoeksjournalistiek: het kan redacties faciliteren bij het opschonen, ordenen en interpreteren van data en bijdragen aan nieuwe invalshoeken voor journalistieke verhalen. Toch wordt AI vooralsnog spaarzaam ingezet vanwege met praktische, maatschappelijke en ethische uitdagingen. 

Om de mogelijkheden en randvoorwaarden voor onderzoeksjournalistieke AI in kaart te brengen werken ethici, juristen, data- en artificiële intelligentie engineers en journalistieke onderzoekers samen in het onderzoeksproject 'It’s a match' dat deze maand van start is gegaan en 2 jaar zal duren.

De onderzoekers richten zich op de vraag op welke manier AI in lijn met journalistieke en maatschappelijke kernwaarden kan worden ingezet voor onderzoeksjournalistiek.
In dit project werkt het lectoraat Journalistiek & Verantwoorde Innovatie samen met de Fontys-lectoraten Moral Design Strategy, Design & Interactie, Big data & AI en Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (HU).

Uit het werkveld sluiten het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Pointer en Omroep Flevoland aan als onderzoekspartner. Het onderzoeksproject wordt gesubsidieerd met een RAAK Publiek-subsidie van Nationaal Regieorgaan SIA.