Agenda

08 FEB 2024
08.30
CONGRES

Een nieuwe code, AI-ethiek in de journalistiek

Congres

Hoe kan (generatieve) AI de journalistiek in de toekomst versterken? Hoe zorgen we dan voor optimale transparantie? En hoe waarborg je de journalistieke integriteit? Het zijn vragen waar journalisten, AI-experts en creatieve geesten op 8 februari hun visie over delen tijdens het congres 'Een nieuwe code, AI-ethiek in de journalistiek’, georganiseerd door Regionale Publieke Omroep (RPO) en Fontys Journalistiek bij MindLabs.

08 FEB 2024
08.30 - 17.00u
CONGRES

Artificiële Intelligentie (AI) heeft veel potentie voor de journalistiek: het kan redacties faciliteren bij het opschonen, ordenen en interpreteren van data. Daarnaast kan AI teksten transcriberen of samenvatten en bijdragen aan nieuwe invalshoeken voor journalistieke verhalen. Toch wordt kunstmatige intelligentie vooralsnog spaarzaam ingezet vanwege de vele praktische, maatschappelijke en ethische uitdagingen. Op veel redacties leven vragen over de manier waarop AI zich verhoudt tot journalistieke waarden. Ook worstelen ze met  kennis op het vlak van technische mogelijkheden en beperkingen evenals wet- en regelgeving.

Om de mogelijkheden en randvoorwaarden van AI in de journalistiek in kaart te brengen, organiseert de RPO in samenwerking met Fontys Journalistiek (Lectoraat Ontwerpen aan de Journalistiek) het dagvullende programma ‘Een Nieuwe Code. AI-Ethiek in de Journalistiek.’