NIEUWS

1 minuutje met Marjolein Schooleman van Kennispact MBO Brabant

18 June 2024 Meet the family

MindLabs is niet alleen een vereniging met dromen en ambities, we zijn ook een samenwerkingsverband van veel verschillende partijen. Eén grote familie, met leden en partners waarop we stuk voor stuk trots zijn. In de rubriek ‘Meet the family; 1 minuutje met...’ stelt iedereen zich om de beurt aan je voor. Wat doen ze met hun organisatie en waarom doen ze wat ze doen? Dat lees je hier. In deze editie: Marjolein Schooleman, programmamanager bij Kennispact MBO Brabant.

Marjolein, wat is Kennispact MBO Brabant precies en wat doen jullie zoal?
Kennispact MBO Brabant is een samenwerking tussen acht mbo-instellingen in de provincie Noord-Brabant. We hebben de handen ineengeslagen om op een aantal thema’s samen te werken. Thema’s als een leven lang ontwikkelen, de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt en innovatie & expertise. Kennispact MBO Brabant verbindt, deelt kennis en draagt bij aan de matching van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt door een samenwerking van bedrijfsleven, overheid en mbo-instellingen. We vinden het belangrijk om samen te werken aan innovatie. Dat is namelijk veel slimmer en efficiënter dan alle deelnemers zelf het wiel te laten uitvinden.

Wat is daarbij jullie stip op de horizon?
Binnen het Kennispact MBO werken we al ruim tien jaar samen aan innovatieve projecten in de provincie Brabant. Dat is natuurlijk heel positief, maar we willen minder projectmatig werken en méér continu samenwerken op thema's. Verbindingen leggen en in stand houden. Niet alleen tussen mbo-instellingen, maar ook met hogescholen en universiteiten. En dat is hard nodig. Er komen veel maatschappelijke uitdagingen op ons af, zoals een krapte op de arbeidsmarkt. Door slimmer met elkaar samen te werken, kunnen we daar beter op inspelen.

Op welke manier zijn jullie aan MindLabs verbonden?
MindLabs gelooft erg in de kracht van samenwerking. Dat is iets waar wij ook hevig in geloven. Als je een matrix zou maken van wat Mindlabs doet, zie je dat thema’s als zorg, data en AI nadrukkelijk terugkomen. Die thema’s komen binnen ons Kennispact ook sterk terug. Daarom zie ik veel kansen om onze samenwerking vorm te geven en uit te bouwen. We willen zelf kennis toevoegen, maar natuurlijk ook leren van anderen.

Hoe lang zijn jullie al lid van de MindLabs-familie?
Nog niet zo lang, sinds afgelopen mei. Maar onze instellingen ROC en SintLucas zijn al langer aangesloten bij MindLabs.

Wat is bij die samenwerking wat jou betreft de heilige graal?
De plek alleen al! Het MindLabs-gebouw is een fantastische locatie. Er hangt daar een hele prettige vibe rond. Het is ons doel om het mbo sterker te positioneren en om nóg beter op te trekken met bijvoorbeeld Fontys en Tilburg University. Op sommige vlakken, zoals ondermijning; het gebruikmaken van legale bedrijven en diensten voor illegale activiteiten, en onderwijs, hebben we al veel kennis ontwikkeld en kunnen we de hogescholen en uni’s zeker iets leren. Maar andersom zal dit ook zeker gebeuren. Goed samenwerken met andere MindLabs-partijen en samen mooie projecten en pilots draaien; daar gaat het wat ons betreft om.

Wat heeft het jullie nu al gebracht?
Best veel, en dit terwijl we nog maar kort bezig zijn. We hebben al verkennende gesprekken gevoerd met andere familieleden van het ecosysteem, over hoe we elkaar strategisch beter kunnen helpen. Die gesprekken werken we nu uit. Dat is toch zeker een mooie oogst, na een maand!