Aan het woord: manager communicatie Cora de Jonge

30 april 2021

Zeg je ‘MindLabs’, dan zeg je ‘projecten’. Want experimenteren, onderzoeken, ontwikkelen en creëren zit in ons DNA. Er is altijd van alles gaande. Zaken waar we trots op zijn. En waar we dus ook de buitenwereld over willen vertellen. Daar is goede communicatie voor nodig. In de rubriek ‘Aan het woord’ ditmaal dan ook Cora de Jonge, manager communicatie van MindLabs. Na een loopbaan bij diverse profit- en not-for-profitorganisaties, werd zij vorig jaar april onderdeel van de MindLabs-familie. We vragen haar het hemd van het lijf over haar werkzaamheden, plannen en ambities.

Cora, jij bent de persoon die ons alles kan vertellen over de communicatie rondom MindLabs. Brand los: waar hebben we het dan heel concreet over?
Bij de MindLabs-communicatie moet je denken aan zaken als de positionering van MindLabs in de wereld van AI en daarbuiten, en de ontwikkeling van communicatiestrategieën. Een goede website en huisstijl zijn daarvoor onontbeerlijk. Vandaar dat ik daar als eerste mee aan de slag ben gegaan. Maar ook het schrijven en vormgeven van nieuwsbrieven, communicatie rondom events en de socialmediapagina’s zijn onderdeel van mijn portefeuille.

Als manager communicatie ben ik overigens niet zelf degene die dit doet. Ik bewaar – als een soort spin het web – het overzicht en coördineer voornamelijk. Externen houden zich bezig met de daadwerkelijke uitvoering, want we zijn nog te klein om een echte communicatieafdeling te hebben. Bij de ontwikkeling van onze nieuwe huisstijl en website dacht ik bijvoorbeeld na over het hoe en wat; wat wil MindLabs uitstralen en welke vorm past daarbij? Als een idee eenmaal staat, laat ik het door anderen realiseren.

Waarom is dit zo belangrijk voor MindLabs?
MindLabs is een initiatief; er is geen tastbaar product. De diensten die wij hebben zijn ons prachtige netwerk van kennisinstellingen en ondernemers, onze mogelijkheid om ze laagdrempelig te verbinden (tijdens kennissessies bijvoorbeeld) en dat we de weg weten in subsidieland. Maar op dit moment is er nog meer omvang nodig om grote slagen te kunnen maken. En dus moeten we ons naar de buitenwereld toe presenteren om zo bijvoorbeeld de ondernemende en innovatieve koplopers aan ons te binden. Die bedrijven en organisaties geven we graag vaak en uitgebreid aandacht in onze communicatie. Zo gaan we voor het vliegwieleffect en verbinden we weer nieuwe partijen aan ons. Je hebt immers voldoende massa nodig om écht meters te kunnen maken. Daarnaast een goed verhaal, waarmee je vertrouwen krijgt. En enthousiasme – waar we overigens om bekendstaan – om anderen mee aan te steken. Gedegen communicatie is nu dus om meerdere redenen ontzettend belangrijk.

Met welke partijen werk je samen? En wat is hun rol in het geheel?
Het is mijn kracht om van niets iets te maken. Ik verbouw als het ware de winkel, maar het openhouden laat ik liever aan anderen over. Zoals gezegd werk ik momenteel bijna alleen maar met externen. Ik koop hun services in. Communicatiebureau Strooploos bijvoorbeeld verzorgt onze nieuwsbrieven en socialmediaberichten. We werken met een websitebouwer en met externe vormgevers. Beelenkamp Ontwerpers heeft bijvoorbeeld onze huisstijl ontwikkeld. En grote evenementen besteed ik uit. Het komt er eigenlijk op neer dat ik als generalist échte specialisten om mij heen verzamel die goed zijn binnen hun eigen vakgebied. Ik ben ervan overtuigd dat dit het beste recept is voor succes.

In de toekomst wil ik overigens nog meer met onze MindLabs-partners samen gaan werken op het gebied van communicatie. Om zo een win-winsituatie te creëren. Door een van onze partners ‘live’ onze filmpjes en streams te laten ondertitelen en vertalen bijvoorbeeld; van speech naar tekst. Die techniek staat nog in de kinderschoenen. En ik zou studenten onze social media in handen willen geven. Dan blijf ik er wel bovenop zitten, maar wordt ‘learning by doing’ wel echt heel concreet. MindLabs wil een zandbak en proeftuin zijn. Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus. Door ook echt als zandbak voor de nieuwe generatie te fungeren, geven we terug aan de samenleving.

Wat leveren jouw inspanningen op dit vlak idealiter op?
Dat alles en iedereen weet wat MindLabs is. In Tilburg en omstreken, maar het liefst ook op landelijk en Europees niveau. Dat je echt kunt laten zien wat er bij MindLabs gebeurt, vooral als je straks langs de nieuwbouw loopt. Dat mensen denken: wauw, wat doen ze daar!? Die bekendheid is ook nodig om goede mensen aan ons te binden en kennis in de regio te houden. En bedrijven nog geïnteresseerder te krijgen. We willen dat zij weten dat er in hun achtertuin hele mooi dingen gebeuren. En dat ze via ons prachtige kansen kunnen krijgen. Zo gaan we voor het olievlekeffect.

En als we weer fysieke evenementen kunnen realiseren, wil ik verder werken aan het bijzonder maken ervan. Dat je echt denkt: een MindLabs event? Daar wil ik bij zijn.

Wat besteed je vooral graag uit?
Ik heb een beetje een probleem: ik vind héél veel dingen leuk en kan slecht kiezen. Maar ik kauw het liefst op dingen; ik ben een duurloper, geen sprinter. Ik wil bedenken, malen en dwarsverbanden ontdekken. In het verleden deed ik ook persvoorlichting, maar dat hijgerige is niet aan mij besteed. Ik ben bijvoorbeeld heel erg blij dat ik de social media van MindLabs uit heb kunnen besteden. Die snelheid daarvan past minder goed bij mij. Ik ben meer van de vergezichten en lange termijn.

Jullie hebben wat de MindLabs-communicatie betreft vast en zeker al wat hoogtepunten te pakken gehad. Kun je een mooie uitlichten?
Ik ben trots op de nieuwe website die we neer hebben gezet, onze zichtbaarheid op social media en de webinars in covid-tijd. En onze nieuwe huisstijl is ook echt een hoogtepunt. De oude was mij wat te braaf en paste in mijn ogen niet bij de ambities van MindLabs. MindLabs doet niet wat iedereen al doet. MindLabs verwondert. Dat doet de huisstijl nu ook. En dan mag het hier en daar best een beetje schuren…

Merken jullie al resultaat van de nieuwe communicatiestrategie?
Ja. In 2020 hebben we vooral op zichtbaarheid ingezet. Want we kregen nog te vaak het commentaar dat we niet goed zichtbaar waren. In 2021 is het een kwestie van consolideren en dat wat we hebben perfectioneren. Dat werpt z’n vruchten af. Ik merk het alleen al in mijn eigen vriendenkring; steeds meer mensen weten wat MindLabs is. Waar ik eerder nog uitleg moest geven als die naam viel, is dat nu steeds minder nodig.

Hoe vier je de mijlpalen als een nieuwe website of huisstijl? Zijn daar creatieve ideeën over?
We vieren het wel, maar momenteel op een wat schrale manier. Alles via de schermen. Met een petitfourtje misschien, maar dat is het dan ook. Erg jammer, want zeker als je mensen echt met elkaar in contact wilt brengen, werkt elkaar live ontmoeten toch het beste. Maar het is wat het is.

Wij gaan afronden. Dan kun jij ook weer verder. Wat ga je nu doen? Weer volle bak communiceren? Of wordt het nu eerst een kop koffie of iets sterkers?
Ik drink geen koffie. Alhoewel ik voor een goede cappuccino soms een uitzondering maak. Maar het wordt dus een kop thee, denk ik!