Aan het woord: programmamanager Koen Suilen

16 juni 2022

Zeg je ‘MindLabs’, dan zeg je ‘projecten’. Want experimenteren, onderzoeken, ontwikkelen en creëren zit in ons DNA. Er lopen altijd verschillende projecten binnen ons ecosysteem. Maar hoe divers ook, een ding hebben ze hoe dan ook met elkaar gemeen; wij zijn er stuk voor stuk ontzettend trots op. Met ‘wij’ bedoelen we onder meer onze programmamanagers. In de rubriek ‘Aan het woord’ vragen we steeds een van hen het hemd van het lijf. In deze editie: Koen Suilen, programmamanager Smart Media bij MindLabs.

Zeg je MindLabs, dan zeg je projecten. Want experimenteren, onderzoeken, ontwikkelen en creëren zit in ons DNA. Er lopen altijd verschillende projecten binnen ons ecosysteem. Maar hoe divers ook, een ding hebben ze hoe dan ook met elkaar gemeen; wij zijn er stuk voor stuk ontzettend trots op. Met wijbedoelen we onder meer onze programmamanagers. In de rubriek Aan het woordvragen we steeds een van hen het hemd van het lijf. In deze editie: Koen Suilen, programmamanager Smart Media bij MindLabs.

Koen, brand los: wat houdt jouw functie precies in?

Als programmamanager Smart Media ben ik een schakel tussen het ecosysteem van MindLabs en de kennisinstelling Fontys Hogescholen. Ik verbind diverse relaties in het werkveld met ons onderzoek en onderwijs voor de locatie Tilburg. Tot slot werk ik ook nog 2 dagen per week als docent aan de Fontys Hogeschool ICT (FHICT). Die combinatie vind ik belangrijk. Want doordat ik óók nog in de praktijk werk, kan ik mijn functie als programmamanager beter uitvoeren.

Hoe lang doe je het werk als programmamanager bij MindLabs al?
Nog niet zo heel lang, sinds begin maart 2022. Eerder vervulde een docent journalistiek deze functie, maar een link met de ICT-wereld bleek toch belangrijker dan men aanvankelijk dacht. Nu is het een mooie aanvulling op mijn werk voor de FHICT. Ik werk nog wel nauw samen met de school voor journalistiek. Zij leveren inhoudelijke expertise en delen organisatorische kennis.

Waarom is jouw functie binnen MindLabs zo belangrijk?
Het hbo  - en natuurlijk ook het mbo -  is de schakel tussen onderzoek (universiteit) en de praktijk (werkveld). En zeker op het gebied van ICT gaan de ontwikkelingen supersnel. Voor een organisatie als MindLabs is het belangrijk om actuele en relevante kennis binnen te halen. Onze studenten hébben die kennis en zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Eigenlijk zijn zij dus de grote meerwaarde. Bovendien is het voor ons praktijkgericht onderzoek essentieel om in verbinding te staan met het werkveld.

Wat maakt jou geschikt voor dit werk?
Ik heb de nodige ervaring in het bedrijfsleven en heb daarnaast verschillende functies binnen Fontys vervuld. Daardoor ken ik ons onderwijs heel goed over de gehele breedte; van mens en organisatie tot robotica, AI en security.

Je functie klinkt erg serieus. Is er ook ruimte voor lol en gezelligheid?
Zeker! Zo kijk ik zelf heel erg uit naar de nieuwbouwlocatie van MindLabs. Doordat we elkaar daar vaker gaan treffen, is er meer ruimte om samen te sparren of een drankje te doen. Het Jaarevent van Mindlabs in mei was trouwens al een goede generale. Een mooie gelegenheid om met andere MindLabs-collega’s van gedachten te wisselen.

Hoe omschrijven jouw collegas jou, denk je?
Als een echte aanjager. Ik houd graag de vaart in projecten en kan mensen daarvoor flink achter de broek aanzitten. Daarnaast loop ik over van de ideeën en initiatieven, dus ik denk dat collega’s mij ook omschrijven als een bezige bij.

Voer je jouw persoonlijke agenda fysiek of analoog?
Een combinatie hiervan. Ik heb een reMarkable2; een digitaal notitieblok. Mijn aantekeningen maak ik dus ‘ouderwets’ met een pen. Maar die handgeschreven notities sla ik vervolgens direct digitaal op.

Wij gaan afronden. Dan kun jij ook weer verder. Wat is het volgende op jouw lijst? Heb je een volle dag vandaag?
Mijn dagplanning is een goede weerspiegeling van de veelzijdigheid van mijn job. Ik heb zo eerst een afspraak met een afstudeerder van wie ik afstudeerbegeleider ben. Daarna lunch ik met de onderwijsmanager van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek om onze samenwerking te bespreken en te bepalen welke programma’s we samen op kunnen pakken. En vervolgens spreek ik met verschillende programmacoördinatoren uit Eindhoven over de inrichting van het eerste semester van komend schooljaar. Een volle dag, dus.