NIEUWS

Wim van der Maas

17 November 2020 Aan het woord

Zeg je ‘MindLabs’, dan zeg je ‘projecten’ en ‘samenwerken’. Want experimenteren, onderzoeken, ontwikkelen en creëren zit in ons DNA. Er staat altijd iets op de rol.. Maar hoe divers ook, een ding hebben ze hoe dan ook met elkaar gemeen; wij zijn er stuk voor stuk ontzettend trots op. Met ‘wij’ bedoelen we onder meer onze programmamanagers. In de rubriek ‘Aan het woord’ vragen we steeds een van hen het hemd van het lijf. Met een reeks vragen over een van die pareltjes. In deze editie: Wim van der Maas, over het MindLabs Jaarevent.

Wim, jij bent de persoon die ons alles kan vertellen over het MindLabs Jaarevent. Brand los: wat houdt het event precies in?  
Het Jaarevent is van origine een manier om onze leden en partners te laten zien wat we in het voorbije jaar gedaan hebben, en wat we in de toekomst gaan doen. Dat gebeurt aan de hand van een themaprogramma, met presentaties en live events. Dit jaar is het thema ‘beyond education’, geheel in lijn met het thema ‘beyond media’ van vorig jaar. Maar anders dan toen zal het event ditmaal online plaatsvinden. Op 26 november 2020 het eerste deel, en deel twee op een nog nader te bepalen moment halverwege december. JammerWe hadden het natuurlijk liever live gedaan, want we vinden het jaarevenement juist een mooie gelegenheid om iedereen live bij elkaar te brengen en een goede buzz te creëren. Maar het is niet anders. Dus hebben we een alternatief gezocht waarmee we toch voor verbinding kunnen zorgen. En omdat we dit jaar met een livestream werken, is het tweede deel van het event nu ook voor alle geïnteresseerden toegankelijk. Dus geef het door, zou ik zeggen! 

Waarom is het Jaarevent echt een project belangrijk voor MindLabs? 
Allereerst laten we zien waar we met MindLabs mee bezig zijn. Maar ook de sprekers die we uitnodigen en de live- events die plaatsvinden raken steeds aan de thema’s die bij de vereniging passen. Een kleine samenvatting van het programma illustreert dat heel goed: 
Deel een van het event (26 november) 
De leden van de Startup Kitchen komen aan het woord. We geven ze een podium en interviewen ze coronaproof in de studio van Fontys Hogeschool over van alles en nog wat. Onze partners kunnen daar live of via Teams op reageren en vragen stellen.  
Deel twee van het event (half december) 
Allereerst komt Eugiène Kuipers van Fectar demonstreren hoe je augmented reality kunt toepassen in het onderwijs, maar bijvoorbeeld ook tijdens events. Hij gaat deelnemers aan het seminar jaarevent het gevoel geven dat ze het moment samen beleven, terwijl ze toch echt op afstand van elkaar zijn.  
Ook komt de docentenkopgroep interactieve technologie zijn eerste resultaten presenteren. Die groep deed en doet nog steeds onderzoek naar de vraag: hoe kun je agenten in opleiding met augmented reality voorbereiden op arrestanten die tijdens hun aanhouding niet meewerken? 
En het de studenten uit het debatteam van ROC Tilburg gaat onderling de discussie aan over verschillende vragen rond het thema ‘ondernemerschap en interactieve technologie in het onderwijs’. Het team won 7 van de 10 laatste versies van het landelijke debattoernooi. En kijkers van de stream kunnen ondertussen ook reageren en hun mening geven. Dus dat belooft wat! 

Wat is jouw rol als projectmanager in dezen? Waar houd jij je vooral mee bezig? 
Ieder jaar is een andere MindLabs-kennisinstelling de kartrekker van het event. Dit jaar is dat het ROC Tilburg, waaraan ik verbonden ben. Ik ben aangesteld als organisator en moet vooral het geheel blijven overzien. Dat is overigens nog best een uitdaging, met al die wijzigingen vanwege de coronamaatregelen… 

En wat besteed je vooral graag uit? 
Het meer praktische regelwerk laat ik aan iemand anders over. Het boeken van de Fontys studio voor de interviews met de start-ups bijvoorbeeld. En de communicatie over het event naar buiten toe. Het zou allemaal wat hectisch worden als ik dat ook op me moest nemen. Dus gelukkig! 

Jullie hebben in dit project jaarevent vast en zeker al wat hoogtepunten te pakken gehad. Kun je een mooie piek uitlichten? 
Het event moet natuurlijk nog plaatsvinden, dus in die zin verwacht ik dat het echte hoogtepunt nog gaat komen. Maar het feit dat we ondanks alle coronamaatregelen en wijzigingen op dat gebied toch aan ons inhoudelijke programma vast hebben kunnen houden, vind ik al best een prestatie van formaat. We hebben ons ontzettend moeten aanpassen. We moesten steeds opnieuw schakelen. En toch is het ons gelukt om daarbij niet op de inhoud in te leveren. Dat wil ik alvast wel een hoogtepuntje noemen ja! 

En even nog verder vooruitblikkend; hoe gaan jullie als projectgroep die mijlpaal vieren? Want daar zijn vast al creatieve ideeën over… 
Om eerlijk te zijn heb ik daar in alle drukte nog geen moment bij stilgestaan… Maar het is wel echt een puntje voor op de agenda tijdens de volgende bespreking. Want een borrel gaat het niet worden, nee. We zullen wat anders moeten verzinnen. Gelukkig hebben we nog even.  

Wat ga je nu doen? Weer volle bvak de technologie in? Of wordt het nu eerst een kop koffie, of iets sterkers? 
Koffie heb ik vandaag al gehad. En ik hou het graag bij eentje. Het is niet heel spectaculair, maar ik ga dus een kop thee drinken. En daarna ga ik weer verder met de beantwoording van de mail waaraan ik eerder al begonnen was.