NIEUWS

Carli Kleijnen en Mark de Graaf over DRIVE MKB

24 November 2021 In gesprek met

Zeg je ‘MindLabs’, dan zeg je ‘projecten’. Want experimenteren, onderzoeken, ontwikkelen en creëren zit in ons DNA. Er lopen altijd verschillende projecten. Maar hoe divers ook, één ding hebben ze met elkaar gemeen: wij zijn er stuk voor stuk ontzettend trots op. In deze editie van ‘In gesprek met…’ vragen we projectleider Carli Kleijnen en aanvrager Mark de Graaf het hemd van het lijf over het project DRIVE MKB.

Het opboksen tegen grote platforms is voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) vandaag de dag steeds moeilijker. Partijen als Amazon en Uber Eats maken de dienst uit en vragen hoge commissies voor de de bemiddeling tussen bedrijven en de verkoop aan klanten. De kleinere ondernemer heeft het dan ook zwaar te verduren. Dit moet anders, zo besloten MindLabs, Fontys Hogeschool ICT, ROC Tilburg, Binnenstad Management Tilburg en Appsemble. En zo geschiedde: het DRIVE MKB-project werd op poten gezet. 

Carli en Mark, jullie zijn dé personen die ons alles kunnen vertellen over DRIVE MKB. Brand los: wat houdt dit project precies in?
Carli: “DRIVE staat voor Duurzaam Regionaal Innovatief & Veerkrachtig Ecosysteem. Het doel van dit project is het ondersteunen van lokale mkb, gericht op horeca en retail. Dit doen we door hulp te bieden in de digitale transformatie van een bedrijf en door het verschaffen van de benodigde kennis die deze verandering met zich meebrengt. We willen een ‘low code platform’ creëren waar mkb zich bij kan aansluiten. Hierop delen we data met elkaar, bijvoorbeeld; welke dagen en tijdstippen zijn het drukst qua klandizie? Het stelt ondernemers in staat om hier hun bezetting en inkoop op af te stemmen. Daarnaast fungeert het platform ook als netwerk. Ondernemers slaan de handen ineen en worden zo veel veerkrachtiger. Hierdoor worden ze hopelijk minder afhankelijk van een grote tussenpartij.”

En waarom is DRIVE MKB echt een project voor Fontys?
Mark: “In de jaren 90 heeft de regering aan hogescholen de opdracht gegeven om dé innovatiepartner te worden voor het mkb en het maatschappelijk werkveld. Universiteiten zijn gericht op het hogere segment zoals de Shell’s van deze wereld. Het HBO staat veel dichter bij de beroepspraktijk. Best logisch dus dat Fontys vanuit dat perspectief meewerkt aan deze innovatie, want dit project is eigenlijk precies de kern van die opdracht uit de jaren ’90."

Welke MindLabs-partners zijn bij dit project betrokken?
Carli: “Partners die nu zijn aangesloten zijn Fontys ICT, ROC Tilburg, techbedrijf Appsemble en Binnenstad Management Tilburg. Al een mooie club, maar we zijn op dit moment ook nog ons netwerk aan het uitbreiden. Het fijne is dat iedere partij écht openstaat om samen te werken; er is geen sprake van concurrentie. Zodra je een van de partners benadert voor informatie, delen ze meteen alle data die zij al hebben verzameld.”

Wat voor concrete uitkomsten gaat het project idealiter opleveren?
Mark: “Hopelijk gaan dankzij DRIVE MKB verschillende partijen hun krachten bundelen. Neem bijvoorbeeld de horeca in Tilburg. Het vormen van een netwerk en het gezamenlijk analyseren van data heeft ontzettend veel voordelen. Het wil niet zeggen dat de ene zaak precies kan zien wie wanneer bij een ander iets bestelt, maar het geeft wel inzicht over de drukste tijdstippen. Over hoeveel personeel er dan ingezet moet worden, of over het gezamenlijk thuisbezorgen van maaltijden. Als ze zouden samenwerken als collectief kunnen ze écht een vuist maken tegen de grote partijen. De kracht van het plaatselijke mkb zit ‘m in dat ze heel veel lokale verbinding hebben. Ze kennen de mensen en de situaties in de stad. Dit project kan de mkb’er boven water houden. Zo zorgen we ervoor dat de stad niet bedolven raakt onder grote ketens. Het is fijn als jouw favoriete tentje, waarvan je de eigenaar misschien kent, blijft bestaan tussen alle grote jongens.”

Carli: “Juist tijdens Covid is duidelijk geworden hoe kwetsbaar de doelgroep is. Vooral tijdens een lockdown. Als je niet over de middelen beschikt om je zaak digitaal op te zetten, sta je in zo’n situatie meteen met 1-0 achter. Je kunt niet mee met de rest. Met een low code platform wordt de digitalisering en het onderhoud makkelijker en betaalbaar. We verdiepen ons echt in de kleine ondernemingen en analyseren hoe ver zij zijn met digitalisering. Welke factoren zijn voor hen relevant? Welke scholingsbehoeften zijn er? En wat willen of kunnen ze uitbesteden? We proberen op dit moment zo veel mogelijk input te onttrekken om het project echt te gaan vormen, in plaats van dat we gaan voeden vanuit een IT-kapstok. Er zijn al wat ondernemingen benaderd en die zijn enthousiast dat digitalisering meer begrijpbaar en benaderbaar wordt. Dit voelt nu nog als iets groots en engs, en als iets duurs en arbeidsintensiefs. Daardoor durven ze tot op heden vaak de stap naar digitalisatie nog niet te zetten.”

Wat is precies jullie rol binnen het project? Waar houden jullie je vooral mee bezig?
Carli: “Ik ben projectleider en in deze beginfase nog een beetje een ‘Manusje van alles’. Ik breng partijen samen om richting de realisatie van het eindproduct te gaan en let ondertussen op het behoud van kwaliteit in het onderzoek.”
Mark: “Ik heb het project mede bedacht en het plan geschreven. Ik ben dus de aanvrager. Ook heb ik met Carli afgesproken dat ik de stuiterbal ben die mensen enthousiasmeert over en betrekt bij het project.”

Wat is zo leuk aan je rol en wat besteed je vooral graag uit?
Carli: “Door mijn rol als projectleider ben ik met iedereen in gesprek. Dus eigenlijk zit ik ook een beetje in die stuiterbalmodus van Mark. Je bespreekt mooie ideeën met anderen en je ziet verbindingen ontstaan. Nu de eerste publicaties eruit zijn, krijgen we hele leuke reacties van mensen. Het verbinden van verschillende partijen vind ik het echt het leukst. Wat we liever zouden uitbesteden? Het plannen van alle meetings die we onderling hebben.”

Mark: “Ik vind mijn rol ontzettend leuk vanuit mijn maatschappelijke betrokkenheid en motivatie. Het mkb draagt enorm veel bij aan een vitale binnenstad enzorgt voor lokale verbinding, mooie omgevingen en initiatieven. En niet alleen de leefbaarheid van de stad heeft daar baat bij, ook de economie; het mkb is echt een banenmotor. Ik vind een levendige en authentieke binnenstad zo veel leuker dan een stad waarvan ik moet nadenken of ik nou in Tilburg of Eindhoven ben omdat ik alleen maar dezelfde restaurant- en winkelketens zie.

Het project is net van start gegaan, zijn er al hoogtepunten die jullie hebben meegemaakt en kunnen delen?
Mark: “Het behalen van de subsidie was absoluut een hoogtepunt.”
Carli: “En ook het enthousiasme van de collega’s en de ontstane samenwerkingen zijn ontzettend leuk.”

Hoe verwachten jullie dat de komende tijd eruit gaat zien?
Carli: “Volgens planning zetten we onze collega’s en studenten in februari 2022 aan het werk. We hopen de eerste resultaten van deze onderwijsprojecten nog vóór de zomer te zien. Dan moeten deze resultaten gekoppeld worden aan het onderzoek. Dus laten we zeggen, over een half jaar á een jaar verwachten we concrete resultaten. Wat denk jij Mark?”

Mark: “Over een jaar hebben we een mooie groep mkb’ers verzameld. We hebben dan goed begrepen wat de stappen zijn waarmee we ze kunnen helpen en waar we kunnen beginnen. Of we over een jaar al ondernemers hebben die het platform succesvol gebruiken? Dat is misschien iets te ambitieus. Maar hopelijk hebben we dan al wel de eerste stukjes van de app en veel tastbare en bruikbare informatie.”

En nog verder vooruitblikkend; hoe gaan jullie die mijlpaal vieren? Want daar zijn vast al creatieve ideeën over... Carli: “Dan gaan we een feestje vieren!”

Daarmee ronden we af. Is het nu eerst tijd voor koffie? Of staat er nog iets anders op de planning?
Carli: “Ik heb een lunchmeeting over dit project dat op het punt staat te beginnen, dus ik ga gelijk door. Doei!”
Mark: “En ik heb nog allerlei afspraken met onderzoekspartners op de planning staan. Een drukke dag dus, maar ruimte voor koffie is er altijd.”

Wil jij meer informatie over DRIVE MKB? Ken jij of ben jij een mkb’er en wil je graag meewerken aan dit supergave project? Stuur dan een mailtje naar: drivemkb@fontys.nl.

Drive MKB is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid.