IVY Works en de Diamant-groep bundelen krachten; Samen op zoek naar het talent van mensen met een kwetsbare arbeidspositie

13 augustus 2021

Men neme een bedrijf in datagedreven talentmanagement en recruitment én een ontwikkel- en leerbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zet ze samen in een ruimte, en wat volgt is een prachtig samenwerkingsverband. Een waarmee talenten, interesses en drijfveren snel en accuraat in beeld worden gebracht met behulp van game-based assessments. En deelnemers vervolgens via virtual reality kunnen ervaren welk werk écht bij ze past. Om de personen in kwestie te koppelen aan plekken waar ze kunnen floreren.

De handtekening onder het partnerschap was nog maar nét droog toen wij Pascalle Ligtenberg (eigenaar) en Dionne van der Straten (accountmanager en adviseur) van IVY Works en Robert Bool (algemeen directeur) en Rob van Bladel (manager) van de Diamant-groep gezamenlijk spraken. Vooralsnog gaat het om een pilot met 2 specifieke groepen; jongeren en statushouders. Al reiken de ambities verder. Landelijke invoering hiervan moet mogelijk zijn, zo is het vermoeden. Maar wat de toekomst ook gaat brengen, voor nu staat één ding in ieder geval vast; de partijen kunnen niet wachten om aan de slag te gaan.

Perspectief op werk bieden
Het idee achter deze nieuwe samenwerking? De game-based assessments van IVY Works geven niet alleen inzicht in allerhande vaardigheden zoals breincapaciteit, maar ook in de interesses en drijfveren van een persoon. Daarnaast kan aan de hand van het assessment heel precies bepaald worden: waar zitten iemands specifieke kwaliteiten. Bool: “Door jongeren en statushouders die bij de Diamant-groep binnenkomen een plek in onze pilot aan te bieden, kunnen we onderzoeken of de combinatie van game-based assessments en een VR-ervaring tot meer inzicht, betere keuzes en een beter perspectief op werk leidt.”Op die manier hoopt het leerbedrijf de bal in de toekomst dan ook in één keer goed te raken. Van Bladel: “Dat is prettig voor de deelnemer zelf, want die komt meteen op de juiste plek terecht. Maar het heeft ook een efficiencyvoordeel. Het draagt dus bij aan een prettige situatie voor iedereen.” Ligtenberg vult aan: “Als het gaat zoals wij vermoeden, bied je op deze manier meer perspectief. Omdat de talenten binnen de Diamant-groep echt tot hun recht zullen komen.”

Assessments en virtual reality

Allereerst is er dus het game-based assessment. Maar ook het virtual reality-component zal aan dat perspectief op werk gaan bijdragen. Hiervoor werkt IVY Works samen met Stichting Stip. “Zodra je de talenten goed in beeld hebt, kun je gaan kijken welke beroepen daarbij passen. Het kunnen-stuk, want daarna ga je ook nog bepalen: wat spreekt de persoon in kwestie echt aan”, zo legt Van der Straten uit. “We gaan vervolgens op virtuele bedrijfsbezoeken bij de topfavorieten van een kandidaat. Zo laten we de jongeren of statushouders met een VR-bril op in een x-aantal minuten kennismaken met bijvoorbeeld de werkdag van een sloper, tegelzetter of schilder.”

Het gaat dan bijvoorbeeld om het klaarleggen van de benodigde spullen tot aan het opruimen na een werkdag. “En je hebt de mogelijkheid om ze bijvoorbeeld even op een steiger te plaatsen om te zien of werken op hoogte geen probleem is”, gaat Van der Straten verder. “Die VR-experience gaat een heel realistisch beeld van de favoriete beroepen geven. Dat helpt bij het maken van een gedegen keuze.”

Van vraag tot samenwerking
De samenwerking mag dan pas recent officieel van start zijn gegaan, het verband gaat inmiddels al zo’n driekwart jaar terug. Toen deed Diamant-groep-directeur Bool de eerste aanzet daartoe; hij zocht contact met MindLabs. “We willen de personen die bij ons binnenkomen optimaal plaatsen. Maar ons eigen instrumentarium sluit niet voldoende op jongeren en statushouders aan, terwijl we wel veel met die doelgroep te maken hebben. En dus hebben we bij MindLabs de vraag uitgezet of er partijen binnen het ecosysteem aanwezig zijn die ons daarbij kunnen helpen.”IVY Works zag dat wel zitten. Met haar game-based assessments verzorgen Ligtenberg en Van der Straten immers al enkele jaren objectieve inzichten voor optimaal talentmanagement binnen organisaties. De bestaande methode is daarbij ideaal voor die specifieke doelgroep. Jongeren vinden het over het algemeen leuker om games te spelen dan om vragenlijsten in te vullen. En het visuele assessment is ideaal voor statushouders voor wie taal een struikelblok kan zijn. Het bestaande IVY Works-platform wordt dus ook voor deze samenwerking ingezet. Van der Straten: “Daarnaast gaan we samen met de Diamant-groep beroepsprofielen ontwikkelen waarop we voort kunnen borduren.” Een aardige klus voor een leerbedrijf met veel verschillende bedrijven en mogelijkheden onder hun vleugels.

Begeleiders opleiden en realistisch blijven
Het viertal gaat nu meteen aan de slag, zo laat het eensgezind weten. In september start immers de eerste opleidingsdag voor 6 begeleiders van de Diamant-groep. Zij moeten leren hoe de systemen werken, hoe ze te interpreteren en hoe de data aan hun kandidaten toe te lichten. Die begeleiders zullen de trajecten naar werk begeleiden en de rapporten toelichten. Ligtenberg: “In principe komen de kandidaten dus niet bij ons over de vloer. Maar als er ondersteuning nodig is, dan staan we natuurlijk gewoon in de startblokken.”

Van der Straten: “We kunnen nu echt als partners gaan experimenteren, leren en waar nodig bijsturen. Daar gaan we de komende tijd voor gebruiken; de grenzen van dat wat mogelijk is opzoeken, maar ook heel realistisch bepalen wat niet kan. Maar we gaan vooral gewoon snel aan de slag op weg naar resultaat. Want we verwachten mooie dingen. Dat staat vast!”