NIEUWS

Kopgroep interactieve technologie van ROC Tilburg start in MindLabs-gebouw

15 September 2020

ROC Tilburg gaat de activiteiten van de kopgroep vormgeven in een practoraat. In het mbo is het sinds een paar jaar mogelijk om een practor aan te stellen; iemand die met een praktijkgericht oog naar onderzoek kijkt, en naar hoe je de resultaten toe kunt passen binnen het onderwijs.

ROC Tilburg heeft acht docenten geselecteerd die technologieën als VR, AR, serious gaming, robotica en avatars als belangrijke instrumenten zien voor het onderwijs van de toekomst. Het zijn allen vernieuwers die voorop willen lopen. Ze vormen samen een expertisecentrum dat andere docenten en instructeurs in de toekomst helpt om hun studenten met inzet van nieuwe technologieën op een effectieve, motiverende en vooral ook leuke manier verder te brengen in hun opleiding en ontwikkeling. 

De acht docenten zijn dit schooljaar op de dinsdagen vrijgemaakt uit het onderwijsproces. Ze mogen die dagen inzetten om experts te worden in het toepassen van nieuwe technologieën in het onderwijs. Er wordt ontwikkeld, getest en geëxperimenteerd met nieuwe werkvormen.  

Hiervoor zijn faciliteiten nodig. En die komen er op de MindLabs-locatie in de Spoorzone in Tilburg. Vanuit ROC Tilburg wordt daarin serieus geïnvesteerd. Zo ontstaat het Teaching & Technology Lab013. Het is de intentie om dit samen met de MindLabs-partners uit te bouwen tot een plek waar praktijkgericht onderzoek plaatsvindt, onderwijsproducten worden ontwikkeld en docenten met nieuwe werkvormen experimenteren.  Het ROC Tilburg-practoraat richt zich op het gebruik van interactieve technologieën in het onderwijs, gecombineerd met andere, meer traditionele werkvormen zoals klassikale lessen, practica en opdrachten. En ’as we speak’ wordt er met een kandidaat voor deze rol van practor gesproken. Zodra die positie ingevuld is, berichten we daarover.