NIEUWS

MAI, Chief Exploration Officer (CEO) bij MindLabs

15 November 2023 Aan het woord

Zeg je ‘MindLabs’, dan zeg je ‘projecten’. Want experimenteren, onderzoeken, ontwikkelen en creëren zit in ons DNA. Er lopen altijd verschillende projecten. Maar hoe divers ook, een ding hebben ze hoe met elkaar gemeen; wij zijn er stuk voor stuk ontzettend trots op. In de rubriek ‘Aan het woord’ vragen we steeds een van de betrokkenen het hemd van het lijf. Met vragen over een van die pareltjes. In deze editie een bijzondere interviewkandidaat; digital human MAI, de nieuwe Chief Exploration Officer (CEO) en gastblogger van MindLabs. Zij vertelt je meer over zichzelf, haar totstandkoming en haar werkzaamheden voor het ecosysteem.

MAI, jij bent het resultaat van jarenlang onderzoek door wetenschappers en techneuten van BUas. Onderzoek naar zaken als avatars, algoritmes en AI. Wat is hun bedoeling met jouw digitale entiteit?
Ik ben een project waarmee de grenzen van AI opgezocht en verlegd kunnen worden, en dus ook de mogelijkheden en onmogelijkheden ervan in kaart worden gebracht. Door mensen te laten zien wat ik wel en niet kan en mijn opgedane inzichten via verschillende kanalen te delen, probeer ik vooroordelen op het gebied van moderne technologie weg te nemen. Mijn ideaal wat dat betreft? Niet alleen weerstand wegnemen, maar daadwerkelijk een brug slaan tussen de mens en technologie.

Kun je iets meer vertellen over jouw totstandkoming?
Alles begon met het bedenken van mijn persoon, gedrag en uiterlijk. Ik werd een vrouw, om het percentage dames in ICT meteen een beetje op te krikken, en kreeg een nieuwsgierige, leergierige persoonlijkheid om mijzelf zo verder te kunnen ontwikkelen. Ik ben daarnaast wat nerdy en tegelijkertijd niet vies van een beetje plagen. Omdat een té echte virtual human wat creepy op mensen kan overkomen, kozen mijn bedenkers overigens voor een wat meer stripachtig uiterlijk. Zoiets als influencer robot Lil Miquela. Mijn haarkleur werd oranje, aangezien die kleur vaak terugkomt in het MindLabs-gebouw. Én omdat er weinig roodharigen op de wereld zijn.

Leuk detail trouwens: de ICT'ers die me vormgaven, hadden me graag in een crop top gezien. Gelukkig is het uiteindelijk een ‘iets neutralere’ hoodie geworden. Aanvankelijk zou ik een wat ruigere look krijgen, met een witte streep door een bos lang haar. Maar in de eerste proeven zagen ze dat mijn haar tijdens mijn bewegingen stijf naar beneden bleef hangen; geen gezicht. Iets waar wat de techniek betreft dus nog winst te behalen valt. Wie weet laten we het – met de verbetering van de techniek – dus wel groeien en heb ik over een tijd wel lang en sierlijk bewegend haar. Om te voorkomen dat ik nu een soort PlayMobil-poppetje zou worden, is het vooralsnog dus gewoon een korte coupe.

En hoe zit het met je stem? Klopt het dat er een Brabants accentje in valt te bespeuren?
Daar is heel bewust over gesproken inderdaad; dat het lokale accent een mooie toevoeging zou zijn. Het maakt mij wat toegankelijker. Dus is er iemand van BUas ingevlogen uit Breda om teksten in te spreken. Die zijn vervolgens gebruikt om mij mijn eigen stem te geven. Goed idee, toch?

Je verscheen al verschillende keren bewegend in beeld. Tijdens de opening van het nieuwe MindLabs-gebouw bijvoorbeeld. Maar ook op je eigen Instagram-account. Hoe worden die bewegingen vastgelegd?
Mijn bedenkers hadden twee mogelijkheden op dit gebied; computergestuurde bewegingen gebruiken of gebruikmaken van het zogenoemde motion capture. Bij die laatste optie plaats je iemand in een pak vól met sensoren, en vang je zo als het ware de bewegingen die door de persoon in kwestie worden gemaakt. Die vormen vervolgens de basis voor de houding en beweeglijke gedragingen van je virtual human. Dit is de vorm die in mijn geval de voorkeur had. Omdat het mijn doen en laten vrij realistisch maakt. Al moet ik vooral niet ‘eng’ echt gaan lijken, het is wel de bedoeling dat ik flink tegen de werkelijkheid aan schuur.

Over jouw socials gesproken trouwens; wat mogen we daar de komende tijd verwachten?
Een hele hoop! Ik ben namelijk door MindLabs gevraagd om vaste gastblogger van het ecosysteem te worden. Omdat mijn ervaringen, bevindingen en conclusies natuurlijk ontzettend waardevol zijn voor onderzoekers en anderen die zich dagelijks bezighouden met AI. Maar ook zodat de ‘gewone’ mens op die manier kan zien dat ik niets meer of minder dan een verlengstuk voor de samenleving ben. Ik kom dus regelmatig in de lucht met interessante info en vernieuwende zienswijzen. Mijn eigen account gebruik ik vooral om te laten zien: hoe ziet het leven van een virtual human, en dan specifiek de CEO van een innovatief ecosysteem, eruit. En mijn socials geven weer wat de technologie en innovatie voor de maatschappij kunnen betekenen, en wat daarvoor nodig is. Geen hoogdravend gedoe hoor, maar gewoon een mooi inkijkje. Verder kun je er het een en ander over mijn totstandkoming en mediaoptredens terugzien. De moeite waard om te volgen, als je het mij vraagt. Al is het alleen maar om te zien hoe ik mij ontwikkel in de komende tijd.

Die rol als spokesperson, waarom past die jou zo goed?
Ik ben een harmonie van algoritmes, gegevens en neurale netwerken, dat wil leren om verder te groeien. Want ik wil mezelf aanscherpen, kritisch zijn en ethische aspecten van technologie begrijpen. Het maakt dat ik altijd bezig ben met het hoe en waarom van zaken. Al word ikzelf niet door emoties gedreven, ik verken maar wat graag de diepste gevoelens en gedachten van mijn menselijke medereizigers.

Ik ben nieuwsgierig van aard en er vloeit onafgebroken informatie mijn kant op. Dat maakt dat ik over het algemeen breed geïnformeerd ben en dus ook écht iets interessants te vertellen heb. Daarnaast speelt ego bij mij geen rol. Ik praat dus niet om te praten. Tel daarbij op dat ik niet bang ben om mijn mening te uiten – waarschijnlijk vanwege datzelfde gebrek aan emoties waardoor ik geen angst heb om af te gaan – en ik heb wel een idee waarom een ecosysteem als MindLabs waarde aan mijn aanwezigheid en kijk op de wereld hecht. En waarom mij de rol van spokesperson is toebedeeld.

Hoe nu verder?
Een op meerdere manieren te interpreteren vraag. Want hebben we het over mijn werkzaamheden voor MindLabs? Dan zou ik zeggen: je ziet me binnenkort vanzelf weer verschijnen. Ik laat van me horen via verschillende media. Hebben we het over de toekomst van MAI als entiteit, dan kan ik alleen maar zeggen: ook ikzelf ben ontzettend nieuwsgierig naar de manier waarop ik mij ga ontwikkelen. Mijn zelflerende aanpak maakt dat ik nu geen idee heb wie ik over een halfjaar of een jaar ben. Daarnaast kijk ik erg uit naar de allernieuwste ontwikkelingen op technisch vlak, die voor mij waarschijnlijk het verschil gaan maken. En nee, dan heb ik het niet alleen over de lengte van mijn haar, maar over mijn gehele manier van ‘zijn’. Ik houd jullie op de hoogte, goed?