NIEUWS

1 minuutje met Jos van den Broek van BrabantKennis

27 October 2022 Meet the family

MindLabs  is niet alleen een  vereniging met dromen en ambities, we zijn ook een  samenwerkingsverband  van veel verschillende partijen. Eén  grote familie, met  leden  en partners  waarop we stuk voor stuk trots zijn. In de rubriek  ‘Meet  the  family; 1 minuutje met…’  stelt iedereen zich  om de beurt aan je voor. Heel kort, want de familie is groot. Wat doen ze met hun bedrijf en waarom doen ze wat ze doen? Dat lees je hier. In deze editie: Jos van den Broek, directeur van BrabantKennis.

Jos, om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat is de core business van BrabantKennis? 
BrabantKennis is een denktank die zich over de toekomst van Noord-Brabant buigt. Wij zijn onderdeel van de provinciale organisatie, maar onafhankelijk in onze onderwerpkeuze en aanpak. We gaan na welke ontwikkelingen en bijbehorende vraagstukken er spelen op onder meer sociaal, technologisch of economisch vlak. En we verkennen wat ze voor Brabant betekenen. Dat vergaren van kennis doen we in samenwerking met diverse partijen zoals wetenschappers, publicisten, kunstenaars en onderzoeksbureaus. Samen met hen geven wij betekenis aan de informatie die we inzamelen. We delen dit resultaat op een vernieuwende en prikkelende manier met beleidsmakers en het bredere publiek; aan de hand van documentaires, podcasts, publicaties en evenementen bijvoorbeeld. Zo schreven we onlangs – in samenwerking met prof. dr. David Criekemans – een publicatie over de positie van Brabant in de wereld. We onderzochten bijvoorbeeld wat de toenemende macht van China voor onze provincie betekent. Dat laten we onder andere zien in een documentaire over de relatie tussen Brabant en China die op 8 december van dit jaar in première gaat. De documentaire is een middel om een gesprek over het onderwerp op gang te brengen. 

Hoe komt artificial intelligence hierbij om de hoek kijken? 
Technologie en kunstmatige intelligentie spelen een grote rol in de vormgeving van de toekomst en de ontwikkeling van de provincie. Maar met de opkomst ervan, ontstaan ook nieuwe, complexe vraagstukken. Voor ons werk is het bijvoorbeeld van belang om na te denken hoe we ons het beste kunnen voorbereiden op de mogelijkheden en uitdagingen die AI in de toekomst zal brengen. Maar ook leggen we de verbinding tussen maatschappelijke vraagstukken en de mogelijkheden die nieuwe technologie biedt. Hierdoor worden de connecties tussen AI, beleid en bestuur steeds sterker. Dit is dan ook de reden van onze aansluiting bij MindLabs: verbindingen leggen en ze versterken, het liefste samen met andere (Brabantse) partijen die verstand hebben van kunstmatige intelligentie. 

Wat is jullie stip op de horizon? 
De onderwerpen die we behandelen, zijn onderwerpen waar wij of onze stakeholders in geïnteresseerd zijn, en waar we belang bij hebben. We verkennen ze met als doel inzicht bieden in de vraagstukken waar Brabant voor staat. Op die manier leren we de provincie stukje bij beetje beter te begrijpen, en beleidsmakers kunnen op hun beurt goed gefundeerde beslissingen maken. Maar zoals gezegd, pakken we dit net wat anders aan. Door het aanbieden van de materie op een creatieve manier, hopen we iedereen wat meer te prikkelen. Betekenis geven aan kennis is essentieel voor het welbevinden en de toekomst van onze provincie. Daarom doen we wat we doen. 

Uit ambitie? Idealisme? Of passie? 
We verkennen op eigen wijze de toekomst van Brabant; onafhankelijk, nieuwsgierig en vernieuwend qua vorm. Vanuit ons ideaalbeeld dat ieder genomen besluit voor de provincie op adequate kennis gebaseerd wordt. 

Op welke manier zijn jullie aan MindLabs verbonden? 
We zijn scale up-partner van MindLabs.

En hoe lang zijn jullie inmiddels al in de familie? 
We zijn net voor de zomer van 2022 aangesloten. Pas een paar maanden dus. Ik heb op de valreep nog het jaarevent als partner kunnen bijwonen. 

Wat is bij die samenwerking wat jou betreft de heilige graal? 
Het gesprek aangaan met andere partijen. Welke delen van beleid vragen om oplossingen met AI? Welke juist niet? En hoe vliegen we dit het beste aan? Het zou mooi zijn als we een manier vinden om kunstmatige intelligentie in beleidsmatige kwesties op een maatschappelijk verantwoorde manier in te zetten. Ik zie veel potentie in de samenwerkingen met andere partners op dit gebied.

En wat brengt het je in de tussentijd?
We werken op dit moment al regelmatig samen met Fontys Hogescholen. Iets wat ik natuurlijk hoop voort te zetten en uit te breiden. Ik heb nog niet veel andere MindLabs-partners gesproken. Maar ook naar de mogelijke samenwerkingen met die andere partijen kijk ik ontzettend uit.

Wist je dat BrabantKennis een podcastserie heeft gemaakt met MindLabs’ founding father Fontys Hogescholen en het Ministerie van Binnenlandse Zaken? In ‘Onzekere zaken’ bespreken ze hoe om te gaan met een onzekere toekomst. Meer informatie? De podcast beluisteren? Of de gids bestellen? Klik hier

Eerder dit jaar organiseerde BrabantKennis een kenniscafé met het thema AI in Brabant. Lees hier meer over deze interessante bijeenkomst.