NIEUWS

1 minuutje met Thijs van IoTIdea

23 March 2022 Meet the family

MindLabs is niet alleen een vereniging met dromen en ambities, we zijn ook een samenwerkingsverband van veel verschillende partijen. Eén grote familie, met leden en partners waarop we stuk voor stuk trots zijn. In de rubriek 'Meet the family; 1 minuutje met...' stelt iedereen zich om de beurt aan je voor. Heel kort, want de familie is groot. Wat doen ze met hun bedrijf en waarom doen ze wat ze doen? Dat lees je hier. In deze editie: Thijs Franssen, eigenaar van IoTIdea.

Thijs, om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat is de core business van IoTIdea? 
Ik houd me bezig met het Internet of Things; IoT. Kort gezegd: steeds meer apparaten en sensoren zijn op internet aangesloten. En ik ontwikkel zulke sensoren en sluit ze aan. Daarmee probeer ik overheden en het bedrijfsleven te helpen. Door het aantal bezoekers van events te monitoren bijvoorbeeld. Of het aantal dassen of vossen dat een specifieke tunnel gebruikt. 

Wat is daarbij jouw stip op de horizon? 
Vorig jaar ben ik als ondernemer begonnen. Ik was toen nog voor de helft in loondienst, maar inmiddels bouw ik dat werk langzaam af. Ik wil immers volledig zelfstandig worden. Want in IoTIdea komt alles wat ik interessant vind bij elkaar. Mijn tweede doelstelling: de sensoren die ik ontwikkel uiteindelijk zelf beheren. Er staan er een paar buiten, met zonnepanelen en camera’s. Als er nu een das aan zo’n camera likt, dan moet daar zo snel mogelijk een doekje overheen worden gehaald. Het zou mooi zijn als ik hier een partner voor vind, er zelf iemand voor in dienst kan nemen of gewoon op eigen houtje het veld in kan. 

Uit ambitie? Idealisme? Of passie? 
Wat ik heel erg merk: heel vaak worden keuzes op basis van gewoontes of gevoel gemaakt. Maar volgens mij kun je dingen veel beter meten dan op een onderbuikgevoel afgaan. Ik heb daarbij altijd al een fascinatie voor techniek gehad. Ik draaide vrij vroeg al aan allerlei knopjes en haalde dingen uit elkaar. Later ging ik ook repareren. En niet voor niets heb ik natuurkunde gestudeerd en onderzoek gedaan naar zonnepanelen. Voorspellingen nameten, me met nieuwe technologieën bezighouden, natuurgebieden beschermen en lekker buiten zijn; dat zijn zo’n beetje al mijn passies bij elkaar. Projecten op het snijvlak tussen techniek en ecologie vind ik dan ook het interessantst. Onderzoek naar fietsverwachtingen voor duinbeheer bijvoorbeeld zijn geweldig om te doen. Of data verzamelen rondom bezoekersstromen van en naar het Formule 1-circuit. Blijer kun je me niet maken! 

Op welke manier ben jij aan MindLabs verbonden? 
IoTIdea is in ieder geval de komende 2 jaar start-uppartner van het ecosysteem. Ik ga me dan ook een x-aantal uren per jaar voor MindLabs inzetten, onder meer door middel van presentaties en het meedenken op het gebied van uitvragen. 

En hoe lang ben je inmiddels al in de familie? 
Nog maar nét. Sinds februari van dit jaar. 

Wat is bij die samenwerking wat jou betreft de heilige graal? 
Netwerkdeling. Ik kom van oorsprong niet uit Tilburg en heb hier dus nog niet zo’n groot netwerk. Dan is een samenwerking met MindLabs natuurlijk ideaal. Maar het ecosysteem laat ook zien wat er nu speelt in de samenleving; het geeft een goed beeld van de vraagstukken die leven. Daar kun je dan samen op inspelen. En elkaar inspireren vind ik ontzettend belangrijk.

En wat brengt het je in de tussentijd? 
Ik denk eigenlijk dat vooral die netwerkdeling nu al begonnen is. Er was afgelopen maand veel MindLabs-exposure voor mijn onderneming. Ik heb daardoor nú al leuke contacten opgedaan.