NIEUWS

Ministerie van Defensie maakt tijdens opening gebouw bekend zich aan te sluiten bij MindLabs

28 September 2023 Vers van de pers

Tijdens de officiële opening van het MindLabs-gebouw op woensdag 27 september 2023 maakte professor Roy Lindelauf, verbonden aan de Defensieacademie, bekend dat het Ministerie van Defensie zich aansluit en vestigt bij MindLabs. MindLabs is het ecosysteem, gevestigd in de Spoorzone van Tilburg, dat zich richt op samenwerking op het vlak van artificial intelligence en interactieve technologie.

Midden in samenleving
Het Ministerie van Defensie, en dan in het bijzonder hun Datascience Centre of Excellence, betrekt een deel van de derde verdieping. Samen met andere MindLabs-partners zullen de defensiemedewerkers zich buigen over thema’s als cybersecurity en het bestrijden van misinformatie en fake news. Maar ook het ontwikkelen van algoritmes om militaire besluitvorming te verbeteren staat op de rol. Professor Roy Lindelauf is de initiatiefnemer. Lindelauf: “Wij gaan hier onderzoek doen naar verschillende thema’s op het vlak van AI die voor defensie interessant zijn. Voor ons is MindLabs de ideale partner omdat we daardoor nauw kunnen samenwerken met andere kennisinstellingen zoals bijvoorbeeld Cognitive Science & Artificial Intelligence van Tilburg University en Fontys Journalistiek. Daarmee opereren we midden in de samenleving. Dat contact vinden we belangrijk omdat we zo samen kunnen optrekken waar het gaat om ingewikkelde kwesties zoals bijvoorbeeld de ethische kant van AI.”

Human avatar
Het nieuws werd naar buiten gebracht tijdens de officiële opening van MindLabs. Daarmee werd een periode van bouwen, inrichten en proefdraaien afgesloten. De ruim 300 gasten kregen, na een plenair welkom door de burgemeester van Tilburg Theo Weterings, een rondleiding langs 5 kennisstations, met daarin demonstraties en presentaties van onderzoekers, ontwikkelaars, studenten, bedrijven en instellingen die bij MindLabs betrokken zijn. De officiële opening werd gedaan door MAI; de avatar die speciaal voor MindLabs ontwikkeld is. MAI is een proefproject van BUas (Breda University of Applied Sciences), Fontys ICT en consorten en zal zich in de toekomst verder ontwikkelen. MAI heeft haar eigen Instagram-account waarop de ‘groei’ van MAI goed te volgen is.

Het gebouw
MindLabs ligt in het hart van de Tilburgse Spoorzone: het gebied ten noorden van het stadscentrum. Het ligt op de plek van Hal 70, onderdeel van de voormalige NS-werkplaats van Tilburg. Pal naast het centraal station en de LocHal, om precies te zijn. De oude spoorhal is gerenoveerd en uitgebreid met nieuwbouw naar een ontwerp van Ector Hoogstad Architecten. De stalen spanten van Hal 70 zijn hergebruikt in de nieuwe situatie en omvatten de centrale ontmoetingshal van MindLabs.