Onder één dak: bewoners vertellen met Diana van Langerak van Thebe

31 augustus 2022

Nog héél even en MindLabs verhuist. Ons ecosysteem vestigt zich dan in een gloednieuw gebouw in de Tilburgse Spoorzone. En niet zomaar een; het complex wordt hét centrale punt voor onderwijs, onderzoek en het bedrijfsleven in Brabant waar het draait om mensgerichte AI. Want we gaan niet alléén; enkele partners trekken bij ons in. Zodat we elkaar steeds kunnen ontmoeten, inspireren en motiveren. In de rubriek ‘Onder één dak’ stellen we al onze nieuwe buren aan je voor. Zij vertellen over hun werkzaamheden, hun beweegredenen om te verhuizen en de plannen die ze uit willen voeren vanaf onze nieuwe stek. In deze editie: Diana van Langerak, strategisch adviseur bij Thebe.

Foto gemaakt door Angeline Swinkels

Diana, om even bij het begin te beginnen: wat voor werk doe je precies? 
Ik werk als strategisch adviseur bij Thebe. Onze zorgorganisatie levert wijkverpleging, specialistische zorg, thuisbegeleiding en dagbesteding in 19 gemeenten in West- en Midden-Brabant. Daarnaast bieden we ook zorg in 25 woonzorgcentra in de regio. Ik adviseer het bestuur en management onder andere op het gebied van innovatie. Ik kijk wat er gebeurt in de maatschappij, wat er op ons afkomt en bespreek samen met collega’s vervolgens hoe we daar als organisatie op kunnen anticiperen. Want zeker in de zorg gaat er veel veranderen de komende 30 jaar. Daar moeten we nu al iets mee. Het leuke aan mijn werk is dan ook dat iedere dag anders is. De ene week ga ik in gesprek met medewerkers om hun visie te horen. Het andere moment ben ik bezig om ons intranet klaar te maken voor innovaties.

En wat is precies jullie rol binnen MindLabs en het nieuwe gebouw? 
Wij gaan een zorginnovatielab toevoegen aan het geheel. In onze samenwerking met MindLabs staat de vraag hoe we de zorg toegankelijk kunnen houden in de toekomst centraal. Dit partnerschip met het ecosysteem pakken we overigens samen met 2 andere Brabantse zorgorganisaties op; De Wever en Mijzo. We bundelen onze krachten onder de noemer Watsnjoe. Het lab in het nieuwe pand moet een werkplaats worden waar we kunnen experimenteren, proeven aan technologie en elkaar inspireren. 

Werkte je in het verleden al samen met andere MindLabs-partners? Of heb je jouw hoop op het nieuwe gebouw gevestigd? 
Ja, eigenlijk al sinds 2020. Toen nog via de Startup Kitchen van MindLabs. Daar probeerden we samen met De Wever (technologische) projecten die de zorg vooruit kunnen helpen te ontwikkelen en implementeren. Door corona verliep dat net even wat anders dan verwacht en konden we niet zo makkelijk de connectie met start-ups maken als gehoopt. Maar Thebe en De Wever, en uiteindelijk ook Mijzo, bleven wel ieder kwartaal samenkomen om over innovatie te spreken en ervaringen uit te wisselen. En in 2021 hebben we gezamenlijk een uniek online event georganiseerd. Dit congres voor medewerkers, vrijwilligers en cliënten was zo’n succes dat we direct dachten aan een fysiek innovatielab. En wat bleek: hier was nog ruimte voor in het nieuwe pand! 

Wat is bij uitstek iets wat Thebe gaat toevoegen aan het geheel? 
De zorg is een sector die staat te springen om innovatieve ontwikkelingen. Veel MindLabs-partners zijn ook al bezig met de vraag: hoe spitsen we ons toe op de zorg? Doordat ons collectief Watsnjoe 3 verschillende zorgorganisaties vertegenwoordigt, kunnen we actief die samenwerking binnen MindLabs opzoeken. 

Hoe voelt het als je nu langs de bouwplaats loopt? Kriebelt het al? 
We zijn pas 1 keer gaan kijken. Dit was nog helemaal in het beginstadium en onze ruimte stond toen nog vol met bouwmateriaal. Een echt goed beeld hebben we dus nog niet gekregen. Maar dat het prachtig gaat worden, staat vast. 

Waar kom je te zitten? 
Je vindt ons straks op de tweede verdieping van het nieuwe pand. De ruimte heeft een L-vorm; zo kunnen we deze indien nodig makkelijk opsplitsen in 2 delen. Er komen geen werkplekken of kantoren. Het wordt één groot vertrek dat voor verschillende doeleinden kan worden ingezet. Een fysiek congres bijvoorbeeld. Of een kleinschalige inspiratiesessie. 

Heb je je nieuwe buren al ontmoet? Of moeten jullie het eerste bakkie koffie nog doen? 
We delen de verdieping met DPG Media. Dat eerste bakkie koffie moeten we nog drinken. We hebben al wel veel contact met andere kennispartners van MindLabs, die elders in het pand zitten. Bijvoorbeeld Fontys, vanwege hun opleidingen in ICT, en ROC Tilburg.

Welke plannen hoop je vanuit jouw nieuwe onderkomen te realiseren? 
Het actief opzoeken van de samenwerkingen met de andere MindLabs-partners. Een concreet voorbeeld? Stel: een start-up binnen het ecosysteem kan een nieuwe technologie ontwikkelen om de planningen in de thuiszorg efficiënter te maken. Zodra zij een idee en prototype hebben, kan het direct binnen de 3 zorgorganisaties, worden getest. 

Hoe gaat de nieuwbouw je daarbij helpen, verwacht je? 
We zijn letterlijk buren. Dus het vormgeven van samenwerkingen wordt veel makkelijker. De nieuwbouw gaat ons overigens ook helpen bij de samenwerking binnen de zorgorganisaties zelf. Want voor veel zorgmedewerkers is innovatie iets abstracts; een ver-van-hun-bedshow. Door deze medewerkers uit te nodigen in het MindLabs-gebouw en in gesprek te gaan over innovaties en technologieën, kunnen we ook intern veel bereiken. 

Zijn de eerste dozen al ingepakt? 
Nee, dat is niet nodig. Omdat we met het lab een extra plek creëren, wordt alles in het nieuwe pand nieuw. Momenteel zijn we met een aantal medewerkers over de inrichting aan het brainstormen. Er komen te gekke ideeën voorbij. Rolstoelen om in te vergaderen bijvoorbeeld. En een robot bij de deur. Of dit ook écht gaat gebeuren, daar is overigens nog geen ei over gelegd. 

Het is tijd om af te ronden. Wat staat er vandaag nog voor je op de planning? Een beetje dagdromen over je aankomende werkplek in de nieuwbouw? Of heb je het daarvoor te druk? 
Dat wordt niet vandaag. Dagdromen over onze nieuwe stek, dat kan ik over 2 weken weer. Want dan buigen we ons verder over de inrichting. Dan kan ik weer verder dagdromen over onze nieuwe stek.