NIEUWS

Bewoners vertellen: Ludo Stroobants van Uitgeverij Zwijsen

13 June 2022 Onder één dak

Nog héél even en MindLabs verhuist. Ons ecosysteem vestigt zich dan in een gloednieuw gebouw in de Tilburgse Spoorzone. En niet zomaar een; het complex wordt hét centrale punt voor onderwijs, onderzoek en het bedrijfsleven in Brabant. Want we gaan niet alléén; onze partners trekken bij ons in. Zodat we elkaar steeds kunnen ontmoeten, inspireren en motiveren. In de rubriek ‘Onder één dak’ stellen we al onze nieuwe buren aan je voor. Zij vertellen over hun werkzaamheden, hun beweegredenen om te verhuizen en de plannen die ze uit willen voeren vanaf onze nieuwe stek. In deze editie: Ludo Stroobants, directeur van Uitgeverij Zwijsen. 

Ludo, om even bij het begin te beginnen: wat voor werk doe je precies? 
Ik ben sinds 2016 directeur van Uitgeverij Zwijsen. Wij zijn gespecialiseerd in educatieve  leermiddelen voor basisscholen, voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Daarnaast geeft Zwijsen voor de consumentenmarkt allerlei boeken en spellen uit die aansluiten bij wat kinderen in het basisonderwijs leren. Voor mij als directeur is geen enkele dag hetzelfde. Mijn voornaamste taak is om de neuzen van alle verschillende afdelingen binnen Uitgeverij Zwijsen dezelfde kant op te laten wijzen. 

Uitgeverij Zwijsen opereert momenteel nog vanuit de Hart van Brabantlaan. Vanwaar het besluit om binnenkort jullie spullen te pakken en jullie intrek in het MindLabs-gebouw te nemen? 
We waren al enige tijd op zoek naar een nieuw pand en wilden heel graag naar een inspirerende en innovatieve omgeving. Die ambiance biedt het MindLabs-gebouw. We tellen dan ook de dagen af tot we er met onze organisatie kunnen intrekken. We hopen begin november te verhuizen. 

Verhuis je alléén? Of met collega’s? 
Iedereen, dat zijn zo’n 130 collega’s, verhuist mee naar de bovenste etage van het MindLabs-gebouw. In het gebouw aan de Hart van Brabantlaan - waar we nu nog zitten - waren onze afdelingen verspreid over 4 verschillende etages. Straks zitten we dus met alle collega’s op éénzelfde etage. Dit zal de onderlinge communicatie ten goede komen. Door corona hebben we geleerd dat we naast het werken op kantoor, ook goed thuis kunnen werken. Ons nieuwe kantoor wordt daarom vooral een inspiratie- en ontmoetingsplek. Heb je focus en concentratie nodig, dan kun je ervoor kiezen om thuis te werken. Heb je inspiratie nodig en wil je creatief met je team aan de slag, dan kom je naar ons nieuwe kantoor. 

Werkte uitgeverij Zwijsen in het verleden al samen met andere MindLabs-partners? Of heb je jouw hoop op het nieuwe gebouw gevestigd? 
Voor Zwijsen is de samenwerking binnen MindLabs heel belangrijk. Via die weg werken we bijvoorbeeld al samen met verzekeraar Interpolis. We sloegen vorig jaar de handen ineen voor de uitbreiding van ’WegWijsVR’; het verkeerseducatiepakket voor basisschoolleerlingen. Ook hebben we een samenwerking met Tilburg University met betrekking tot het interactief maken van het onderwijs. Het project Spacebuzz is daar tevens bij betrokken. Kortom: we hebben al heel wat lijntjes lopen. Door straks gezamenlijk in één gebouw te zitten, worden die nog korter. Daar kijken we erg naar uit. 

Wat is bij uitstek iets wat uitgeverij Zwijsen gaat toevoegen aan het geheel? 
Zwijsen brengt leren tot leven. Die kennis – hoe kinderen en volwassenen leren en kunnen leren - dragen wij mee. Dat zit in onze genen! 

Hoe voelt het als je nu langs de bouwplaats loopt? Kriebelt het al? 
Vanaf het prille begin, eigenlijk al voordat het een bouwput werd, loop ik regelmatig langs het terrein. Of volgde ik de voortgang via de webcam. Dus ja: kriebelen doet het! Een bijzonder detail trouwens: onze uitgeverij is 175 jaar geleden vlakbij het MindLabs-gebouw opgezet door de Tilburgse Fraters. Dat we ons nu weer in de buurt van deze historische plek vestigen, maakt de cirkel rond. 

Waar kom je te zitten? Wat wordt je uitzicht?  
Je vindt ons straks op de bovenste etage. We kijken over de stad heen. Prachtig. Als dát niet die eerdergenoemde inspiratie oplevert… 

Heb je je nieuwe buren al ontmoet? Of moeten jullie het eerste bakkie koffie nog doen?
Uitgeverij Zwijsen gaat een hele etage bemensen, maar we hebben wel onderburen; Fontys ICT is er één van. Tijdens onze eerste ontmoeting hebben we direct visitekaartjes uitgewisseld, omdat wij elkaar bij uitstek kunnen versterken. Fontys heeft bijvoorbeeld een opleiding voor programmeurs, onze medewerkers van de toekomst.

Welke plannen hoop je vanuit jouw nieuwe onderkomen te realiseren?
We willen nog meer innovatie binnen het onderwijs bieden. Samen met de partners waarmee we in het MindLabs-gebouw zitten. We hopen in het nieuwe pand echt op ontdekkingstocht te gaan. 

Zijn de eerste dozen al ingepakt?
Jazeker. We zitten zelfs al volledig in de verhuismodus. 3 van onze 4 etages in het huidige pand zijn inmiddels onderverhuurd. En dus werken wij nu zelf vanuit één etage, tussen de verhuisdozen. Een vrij kaal decor… maar er wenkt beterschap aan de horizon. 

Het is tijd om af te ronden. Wat staat er vandaag nog voor je op de planning? Een beetje dagdromen over je aankomende werkplek in de nieuwbouw? Of heb je het daarvoor te druk? 
Helaas, vandaag zit dagdromen er niet in. Ik heb een dag vol afspraken. Morgen ben ik samen met collega’s in de LocHal te vinden. Naast onze nieuwe werkplek dus. Dan is er voldoende ruimte om na te denken over de toekomst.