Onder één dak: bewoners vertellen met Vincent Leemans van DPG Media

07 juli 2022

Nog héél even en MindLabs verhuist. Ons ecosysteem vestigt zich dan in een gloednieuw gebouw in de Tilburgse Spoorzone. En niet zomaar een; het complex wordt hét centrale punt voor onderwijs, onderzoek en het bedrijfsleven in Brabant. Want we gaan niet alleen; onze partners trekken bij ons in. Zodat we elkaar steeds kunnen ontmoeten, inspireren en motiveren. In de rubriek ‘Onder één dak’ stellen we al onze nieuwe buren aan je voor. Zij vertellen over hun werkzaamheden, hun beweegredenen om te verhuizen en de plannen die ze uit willen voeren vanaf onze nieuwe stek. In deze editie: Vincent Leemans, adjunct-hoofdredacteur Brabant bij DPG Media.

Vincent, om even bij het begin te beginnen: wat voor werk doe je precies? 
DPG Media is met titels als NU.nl, het AD, de Volkskrant en Trouw het grootste mediabedrijf van Nederland. Als adjunct-hoofdredacteur Brabant ben ik verantwoordelijk voor de samenwerkingsredacties van de 3 Brabantse kranten. BN DeStem, Eindhovens Dagblad en Brabants Dagblad. Dat zijn: sport, online, onderzoek, eindredactie en de printredactie. Voor het Brabants Dagblad werkte ik daarvoor al bijna 30 jaar. Eerst jarenlang als verslaggever, later onder meer in de functies chef nieuwsdienst en chef innovatie. 

Vanwaar het besluit om binnenkort jullie spullen te pakken en jullie intrek in het MindLabs-gebouw te nemen? 
De afgelopen jaren zijn de 3 Brabantse kranten steeds intensiever gaan samenwerken. De sport- en online redacties zijn al een tijd gefuseerd. Afgevaardigden van iedere krant vormen samen 1 multimediaal team van redacteuren. De redacties Sport Zuid en Online Zuid zitten, samen met de edities Tilburg/Langstraat van het Brabants Dagblad, al langer in het Deprez-gebouw. Sinds begin juli dit jaar werken alle eindredacteuren in Brabant samen op één plek. De reden is dat we ambities hebben die zo groot zijn dat we daarvoor de krachten willen bundelen. Daar is 1 centrale plek voor nodig; de nieuwbouw in de Spoorzone. We wilden niet wachten op de oplevering van het nieuwe pand naast de LocHal, dus trapten we 4 juli af in het Deprez-gebouw aan de Lange Nieuwstraat. Dat was dan ook een soort generale repetitie voor de definitieve verhuizing.

Hoeveel collega’s verhuizen er met je mee? 
Een hele hoop dus. In het MindLabs-gebouw zijn straks zo’n 75 werkplekken voor ons gerealiseerd. Maar door de flexibele vorm waar we tegenwoordig in werken, parttime en thuiswerken, maken er straks meer dan 100 personen daadwerkelijk gebruik van de nieuwe locatie. Voor sommige Brabantse collega’s is het een grote verandering; hun standplaats is veranderd van bijvoorbeeld Roosendaal naar Tilburg. En tegelijkertijd hebben een aantal een nieuwe functie, nieuwe collega's of een nieuwe chef gekregen. Het is een andere manier van werken. Even wennen voor ze, maar door de belofte van het nieuwe gebouw vooral iets om naar uit te kijken. Het wordt een grandioos pand.

Werkte je in het verleden al samen met andere MindLabs-partners? Of heb je jouw hoop op het nieuwe gebouw gevestigd? 
DPG Media – toen nog De Persgroep – was 1 van de founding fathers van het ecosysteem. Dus we werken al een hele tijd samen. Wanneer we straks buren zijn, zullen er overigens nog veel meer lijntjes worden gelegd. Bijvoorbeeld met de Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Die leidt jong talent op voor werk in onze branche. DPG Media heeft vaak nieuwe vacatures. Door een pand te delen, komen wij als mediabedrijf al vroeg in contact met de medewerkers van de toekomst. En kunnen we ook onze kennis, ervaring en kwaliteiten delen. 

Hoe voelt het als je nu langs de bouwplaats loopt? Kriebelt het al? 
Ik heb al 2 keer een bouwhelm mogen opzetten om een kijkje te nemen in het nieuwe gebouw in de Spoorzone. En dan gaat het wel kriebelen, ja. Het nieuwe pand is bruisend en ligt centraal. Er valt van alle kanten daglicht binnen, wat het een lichte werkomgeving maakt. Ik weet dat ik voor veel collega’s spreek als ik zeg dat we eigenlijk niet meer kunnen wachten. 

Waar kom je te zitten? Wat wordt je uitzicht?  
DPG Media is straks gevestigd op de tweede etage. Een verdieping boven de Tilburg University en een laag onder Fontys. 

Heb je je nieuwe buren al ontmoet? Of moeten jullie het eerste bakkie koffie nog doen? 
Met sommige buren zijn er al contacten gelegd. En met anderen moeten we het eerste kopje koffie nog drinken. Maar als we straks een voordeur delen, gaat dat zeker goedkomen. 

Welke plannen hoop je vanuit jouw nieuwe onderkomen te realiseren? 
De nieuwe organisatievorm, waarbij de verschillende redacties gaan samenwerken, heeft onze eerste focus. Het MindLabs-gebouw is beter ingericht op wat we nodig hebben. En met al die mediatitels bij elkaar, wordt het nieuwe pand hét mediacentrum van de provincie. 

Zijn de eerste dozen al ingepakt? 
We gaan eerst maar eens de dozen in het Deprez-gebouw verder uitpakken. Maar we hopen rond de herfst ‘door’ te verhuizen naar het nieuwe pand. Een kwestie van de straat oversteken. 

Het is tijd om af te ronden. Wat staat er vandaag nog voor je op de planning? Een beetje dagdromen over je aankomende werkplek in de nieuwbouw? Of heb je het daarvoor te druk? 
De verhuisdatum naar het Deprez-gebouw is net achter de rug, dus mijn agenda is nog goed gevuld. Maar een beetje dagdromen over de nieuwe verhuizing; daar maak ik wel tijd voor.