Recepten startup kitchen - Castlab

04 december 2020

MindLabs is fan van samenwerkingsverbanden. Want door krachten te bundelen, kunnen we samen tot grote technologische hoogte stijgen. En dan niet alleen met bekende, gevestigde namen. Juist ook de visies en bevindingen van start- en scale-ups vinden wij waardevol. Met de Startup Kitchen brengen we dergelijke bedrijven in de Tilburgse Spoorzone samen. Momenteel in Hal 84, met de entree naast lunchroom Smeer ‘m om precies te zijn. En straks in onze nieuwbouw naast de LocHal. Zo kunnen ze elkaar helpen, inspireren en samen innovatieve ideeën testen. In de rubriek ‘De recepten van de Startup Kitchen’ stellen we steeds een ander lid van de groep aan je voor. Vandaag: Koen Melis over zijn start-up CastLab.

Om maar meteen ter zake te komen: wat vertel jij op feestjes, als mensen vragen wat jij in het dagelijks leven doet?
CastLab zorgt voor digital supply on demand. Wij zorgen er dus voor dat niet- of moeilijk leverbare metalen onderdelen snel en in de gewenste oplage geleverd worden. Is er bijvoorbeeld een 30 jaar oud onderdeel van een NS-locomotief defect, dan stond zo’n trein voorheen al snel weken stil. Want het onderdeel wordt inmiddels misschien niet meer geproduceerd, de fabrikant is ermee gestopt of alle medewerkers die toentertijd met het product werkten zijn tegenwoordig met pensioen. En kon je het onderdeel nog wel vinden, dan moesten er vaak meteen grote aantallen worden afgenomen tegen uitzonderlijk lange levertijden. Daar hebben wij verandering in gebracht.
 
Samen met onze CastLab Proeftuin-partners op het gebied van onder meer 3D printing, nieuwe IT-technologie, composiet, verspanen en prototyping, kunnen we allerlei vraagstukken aanpakken. We hebben zo’n diverse groep bedrijven om ons heen, dat we ieder probleem op kunnen lossen. Want van reproductie tot aan de certificering en van gieten tot aan verspanen; we hebben expertise op dat gebied. Het maakt ook dat we creatief kunnen zijn en anders naar oplossingen kijken. 3D-printing zetten wij als dat mogelijk is niet alleen in om een eindproduct te maken, maar ook voor het maken van de mallen. Zo’n mal kunnen we de volgende dag al volgieten met de gewensten metaalsoort. Dat levert een ontzettende tijdswinst op. We leveren dus niet alleen een product, maar ook een oplossing. Want om even op dat NS-onderdeel terug te komen; die trein kan weer rijden. En snel ook. Daarbij is onze oplossing enorm duurzaam. Want je hoeft geen onnodige voorraaden meer aan te leggen of je onderdelen uit verre landen te laten komen. 

Hoeveel anderen vertellen datzelfde verhaal? Heb je collega’s? Medewerkers?
We werken momenteel met 3 werknemers en 2 stagiairs. En met de 7 verschillende Proeftuin-partners die aan ons verbonden zijn dus. 

Hoe lang timmer je al aan de weg met CastLab?
We zijn nu 1 jaar bezig met onze proeftuin. En inmiddels zijn we in de fase dat we groeistappen kunnen maken. Want we hebben al de nodige projecten gedraaid, mét proof of concept; dat wat we beloven, maken we ook echt waar.  

En wat is de ultieme bestemming?
Ik hoop allereerst flink wat adrenaline door de lokale industrie te pompen. Zeker gezien de roots van Tilburg als stad. Daarmee kunnen we een signaal afgeven. Dat alles veel efficiënter, duurzamer en beter kan. Door het goede van vroeger te behouden en te combineren met het mooie van het digitale tijdperk. Waarom moeten we alles uit China halen? We kunnen beter voor structuurversterking van de Nederlandse maakindustrie gaan. Weer meer maak- dan dienstindustrie worden. 
En als we dan naar onze ultieme ambitie kijken… Over 5 jaar de Spotify van de metaalindustrie zijn. Niet alleen voor Nederland, maar ook in het buitenland. Daar zijn we wel heel erg voorzichtig mee, want je moet eerst leren kruipen en lopen voordat je gaat sprinten. Maar waarom alleen Nederland helpen als je ook breder van dienst kan zijn?

Hoe ziet jullie werkplek in de Startup Kitchen eruit?
Op dit moment hebben wij 3 vaste bureaus in de grote open ruimte van het gebouw. En zodra de nieuwbouw van MindLabs klaar is, hopen we ook daar weer een mooie plek te krijgen. 

Waarom is de Startup Kitchen op dit moment zo’n uitkomst voor jullie?
Je werkt op een plek met bedrijven die voor gelijksoortige uitdagingen staan. Er is interactie en een erg positieve vibe. En de ruimte werkt prettig. Daarbij is de locatie ontzettend praktisch; dicht bij het station. Als je standaard stagiairs rond hebt lopen, is dat ideaal. 

Hoe heeft het contact met andere deelnemers jullie al verder geholpen?
We zitten nog niet zo lang in de Startup Kitchen en vanwege Covid konden we lange tijd het gebouw niet in. Dus het is nog te vroeg om de balans op te maken. Maar de synergie is heel prettig.

Wat verwachten jullie in de toekomst uit de samenwerkingen te halen?
Ik verwacht in de samenwerking met MindLabs nog veel op het gebied van AI en virtual reality te ontdekken. En interessante partijen te ontmoeten die zich ook bij ons willen aansluiten. De Startup Kitchen ademt ‘daar wil je bij zijn’. Dus dat gaat goedkomen! En ik sta volledig achter de visie van MindLabs. Die moet volop brede steun krijgen. 

Wat zijn jullie op dit moment aan het kokkerellen?
We hebben verschillende nieuwe aanvragen lopen. Onder meer op het gebied van automotiveonderdelen. Dus daar zijn we met z’n allen druk mee bezig. Veel van onze opdrachten hebben met de inframarkt van doen. Maar wij willen en kunnen ook veel breder dan dat. We bekijken bijvoorbeeld ook de mogelijkheden voor het bedienen van markten zoals de maritieme machinebouwindustrie. 

En met welk recept gaan jullie de markt verbluffen?
Spare parts as a service. Waarbij we beter naar de behoeften van klanten luisteren en meer maatwerk leveren. De maatschappij verandert, dus ook in ons werkveld moet veel anders. Dat is niet altijd makkelijk, maar daar hebben we wel ontzettend veel lol in.