NIEUWS

Recepten startup kitchen- Thebe de Wever

29 January 2021

MindLabs is fan van samenwerkingsverbanden. Want door krachten te bundelen, kunnen we samen tot grote technologische hoogte stijgen. En dan niet alleen met bekende, gevestigde namen. Juist ook de visies en bevindingen van start- en scale-ups vinden wij waardevol. Met de Startup Kitchen brengen we dergelijke bedrijven in de Tilburgse Spoorzone samen. Momenteel in Hal 84, met de entree naast lunchroom Smeer ‘m om precies te zijn. En straks in onze nieuwbouw naast de LocHal. Zo kunnen ze elkaar helpen, inspireren en samen innovatieve ideeën testen. In de rubriek ‘De recepten van de Startup Kitchen’ stellen we steeds een ander lid van de groep aan je voor. Vandaag: Annemieke van Brunschot en Jeroen de Lange over het innovatiecentrum voor zorg en welzijn van Thebe en De Wever.

Om maar meteen ter zake te komen: wat vertellen jullie op feestjes, als mensen vragen wat jullie in het dagelijks leven doen? 
Annemieke: “Ik ben manager wetenschap, innovatie en onderzoek bij verpleeg- en verzorgingsinstelling De Wever. Jeroen is strategisch adviseur bij zorginstelling Thebe. Naast ons afzonderlijke werk, zijn wij samen kartrekker van het innovatiecentrum voor zorg en welzijn van Thebe en De Wever. Via de Startup Kitchen van MindLabs proberen we technologische projecten te implementeren die de zorg vooruit kunnen helpen. Altijd met het oog op de eigen regie van cliënten. Als partijen in de zorgsector zijn we daar natuurlijk al jaren mee bezig. Maar via deze weg zijn we op zoek naar start-ups die ons kunnen helpen met innovaties.”
Jeroen: “In de zorg en verpleegzorg liggen een hoop vragen. Medewerkerstekorten bijvoorbeeld. En andere vernieuwingsvragen. Met ons innovatiecentrum zijn we daar actief mee aan de slag gegaan. Thebe is destijds door MindLabs benaderd. En wij wilden dit graag samen met De Wever gaan doen. Want ook daar is veel kennis aanwezig. En er is een hoop werk te doen.”

Hoeveel anderen vertellen datzelfde verhaal? Uit hoeveel personen bestaat het innovatiecentrum? 
Annemieke: “We hebben een kerngroep van 8 personen samengesteld; 4 personen vanuit Thebe, 4 personen vanuit De Wever. De achtergronden binnen die kerngroep zijn heel breed; van hr tot aan een thuiszorgmanager. Bewust. Want zo kan heel breed nagedacht worden over wat we nodig hebben, hoe we het beste op de behoeftes in de praktijk kunnen aansluiten en hoe we het meest efficiënt leren en ontwikkelen.” 

Hoe lang timmeren jullie al met het innovatiecentrum aan de weg? 
Annemieke: “Op 5 maart 2020 hebben we het contract ondertekend. Maar daaraan voorafgaand hebben we natuurlijk al een flinke aanloop genomen. We hebben toen de hoofdlijnen van de samenwerking al vastgesteld; de onderwerpen, en dat soort zaken.” 

En wat is de ultieme bestemming? 
Annemieke: “Wij willen het anpassings vermogen van zorgmedewerkers ten opzichte van technologie en innovatie vergroten. En we zoeken bijvoorbeeld naar manieren om de vraagstukken voor de ouder wordende mens via 1 kanaal onder de aandacht te brengen. De vraag of een cliënt zijn of haar medicijnen al heeft genomen bijvoorbeeld; Medido heeft een oplossing in de vorm van een dispenser. Maar een medicijnhorloge kan ook goed werken. Er zijn zó veel mogelijkheden. Dus uitzoeken wat de juiste mogelijkheid voor een specifiek persoon is, kost tijd. Wij zouden dus graag een beetje meer bol.com-achtig willen gaan kijken. Want soms heb je nét die ene referentie van iemand nodig om te weten wat bij je past. Zo kun je dan binnen de doelgroep al op een heel vroeg moment de juiste oplossingsmogelijkheid aanreiken.” 

En waarom is de Startup Kitchen zo’n uitkomst voor jullie? 
Annemieke: “Binnen de Startup Kitchen is bijvoorbeeld een platformontwikkelaar actief. En iemand die met ‘leren’ bezig is. Dat is ontzettend interessant als je adaptief vermogen bij medewerkers wilt ontwikkelen. De Startup Kitchen kent veel partijen die van grote waarde voor ons kunnen zijn."  
Hoe heeft het contact met andere deelnemers jullie al verder geholpen? 
Annemieke: “In de Startup Kitchen kun je met elkaar sparren en tot nieuwe ideeën komen. Want ieder heeft zijn of haar eigen vakgebied. Door nieuwe inzichten gaan er dingen die bij je broeden. Je weet waar je nood aan hebt en wat een ander kan. Het is een constant proces dat in de Startup Kitchen plaatsvindt.” 

Wat verwachten jullie in de toekomst uit de samenwerkingen te halen?
Jeroen: “We hopen heel erg op een nog nauwere samenwerking met de hogeschool en universiteit, zodat we qua Artificial intelligence nog veel meer stappen kunnen maken. Ik denk ook dat het goed is dat we aan scholen en studenten kunnen laten zien dat het interessant is om in ons vakgebied te werken.” 
Wat zijn jullie op dit moment aan het kokkerellen? 
Jeroen: “We willen meer gaan doen met de gegevens waarover we binnen onze organisaties beschikken. Zo zijn weFontys ICT in gesprek over de mogelijkheden om aan de hand van onze datapatronen gedrag te voorspellen.” 

En met welk recept gaan jullie de markt verbluffen? 
Annemieke: “Dat is juist het hele punt van ons innovatiecentrum. Als ik het nu al zou weten, zou ik zelf een start-up begonnen zijn. Maar het is belangrijk dat we de zorg voor iedereen op de juiste manier kunnen blijven uitvoeren. Daar waar nodig door robotisering, want liever robots dan niemand. Maar waar het kan het liefst met mensen. Daar werken we samen naar toe” 
Jeroen: “Op termijn gaan we zaken actief aanbieden. Challenges bijvoorbeeld. Waar scholen zich dan op in kunnen schrijven. Onder andere op het gebied van innovaties om de zorg efficiënter te organiseren of de zorgvraag te voorspellen. Op die manier wordt het ook mogelijk om subsidies aan te boren. Want dan ben je actief op het gebied van onderwijs, zakelijke dienstverlening en zorg. Met ons innovatiecentrum is gewoon enorm veel mogelijk…” 

Meer weten? Bekijk dan de onderstaande video. Of neem voor meer informatie een kijkje op www.thebe.nl en www.dewever.nl.