NIEUWS

Recepten van de Startup Kitchen - Flow Concepts

29 September 2020

MindLabs is fan van samenwerkingsverbanden. Want door krachten te bundelen, kunnen we samen tot grote technologische hoogte stijgen. En dan niet alleen met bekende, gevestigde namen. Juist ook de visies en bevindingen van start- en scale-ups vinden wij waardevol. Met de Startup Kitchen brengen we dergelijke bedrijven in de Tilburgse Spoorzone samen. In Hal 84, met de entree naast lunchroom Smeer ‘m om precies te zijn. Zo kunnen ze elkaar helpen, inspireren en samen innovatieve ideeën testen. In de rubriek ‘De recepten van de Startup Kitchen’ stellen we steeds een ander lid van de groep aan je voor. Vandaag: Jef van den Hout over zijn bedrijf Flow Concepts.

Jef, om maar meteen ter zake te komen: wat vertel jij op feestjes als mensen vragen wat jij in het dagelijks leven doet?  
Met Flow Concepts train ik coaches en leidinggevenden in het bereiken van teamflow. Voor op de werkvloer of binnen sportteams bijvoorbeeld. Ook geven we inspiratiesessies aan teams in het veld. Zo heb ik zelf Solar Team Eindhoven onder mijn hoede. We ontwikkelen daarnaast verschillende tools die we in kunnen zetten voor meer flow in een groep. Van teamactiviteiten tot aan een serious game. Zo leiden we dus op, inspireren we én zorgen we voor het juiste materieel.

Hoeveel anderen vertellen datzelfde verhaal? Heb je collega’s? Medewerkers? 
We hebben 85 aangesloten gecertificeerde teamflowcoaches, actief in Nederland en sinds kort ook in België. Die zijn allemaal door Flow Concepts opgeleid, en geven de boodschap nu weer door. Zo kan ons gedachtegoed zich als een olievlek gaan verspreiden.  

Hoe lang timmer je al aan de weg met Flow Concepts? 
In 2009 begon ik mijn promotieonderzoek naar teamflow. Van origine ben ik namelijk organisatiepsycholoog. Niet alleen ik, maar ook andere mensen bleken het een interessant fenomeen te vinden. Want ik werd steeds vaker als spreker over het onderwerp gevraagd. Ik heb me op een gegeven moment bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Want ik kwam op een punt dat ik niet alleen meer wilde inspireren, maar mijn opgedane kennis ook in de praktijk wilde brengen. Ik begon anderen tot teamflowcoach op te leiden. En leerde ze met de ontwikkelde Flow Concepts-tools te werken. Inmiddels heb ik allemaal experts om mij heen. De flow-theorie die uit mijn promotieonderzoek voortgekomen is, gebruiken we nu met z’n allen iedere dag in de praktijk.

En wat is de ultieme bestemming?
Ik zou het liefst zien dat alle mensen flow vinden in hun werk. Dat er sprake is van optimale samenwerking. Dan geniet we met z’n allen van onze werkzaamheden en presteren we het best. Prachtig lijkt me dat! Wij zijn inmiddels dus ook in België bezig. En Denemarken staat nog op mijn lijstje. Daar staan ze heel erg open voor dit soort dingen. Het land is er klaar voor, en wij ook. Ik denk dan ook dat we daar binnen een jaar of 5 wel actief zijn!

Je bent gevestigd in Gebouw 84 in de Spoorzone. Hoe ziet je werkplek eruit? 
Ik werk nu in een grote open ruimte. Daar heb ik een eigen bureau met een paar computers, een flip-over en een whiteboard. In eerste instantie lijk ik misschien niet heel gestructureerd, maar dat ben ik wel degelijk. Ik ruim altijd alles op. Aan het einde van de dag is er nooit meer een papier op mijn bureau te vinden!

Waarom is de Startup Kitchen zo’n uitkomst voor je? 
De Startup Kitchen inspireert. Want je ontmoet partijen die je op mooie ideeën brengen. En bedrijven waarmee je samenwerkingen aan kunt gaan. Neem Purple Mountain; ik wil op een gegeven moment bijvoorbeeld wel wat met e-learning gaan doen voor het geven van coaching. En met Thebe heb ik een brainstormafspraak staan. De Startup Kitchen geeft me daarnaast ook interessante informatie over teams, omdat ik ze van heel dichtbij meemaak. En zaken als serious gaming, en AI passen heel erg goed bij mijn bedrijf. 

Wat verwacht je in de toekomst uit de samenwerkingen te halen? 
Ik zou Wever en Thebe graag helpen met organisatieveranderingen in de zorg. Daar is op het moment natuurlijk heel veel te doen. Het heeft mijn aandacht, en ik vind het interessant om op dat gebied met teamflow bezig te zijn. Ik heb in het verleden veel onderzoek in die richting gedaan, dus ik denk ook echt dat we elkaar goed kunnen helpen. 

Wat ben je op dit moment aan het kokkerellen? 
Ik ben momenteel een app aan het ontwikkelen. Die gaat eind oktober live, en werkt realtime. Vindt er een medewerkers- of teamonderzoek via die applicatie plaats, dan kun je de uitslagen meteen samen in een ruimte met elkaar bespreken. Heel efficiënt en constructief dus! En het wordt allemaal wat serieuzer; er komt een zelfstandig bedrijf rondom die app.

En met welk recept gaan jullie de markt verbluffen? 
Ik geef mensen op een toegankelijke manier inzage in de magie van teamflow, en maak die flow heel tastbaar. Omdat we een flinke menukaart aan tools hebben, kunnen we iedereen bereiken. Dat is de kracht van Flow Concepts, als je het mij vraagt.

Meer weten over Jef en de Flow Concepts-missie om meer teamflow in binnen- en buitenland te realiseren? Op www.flowconcepts.nl lees je er alles over.