NIEUWS

Vera de Berk over MasterMinds

22 November 2023 Aan het woord

Zeg je 'MindLabs', dan zeg je 'projecten'. Want experimenteren, onderzoeken, ontwikkelen en creëren zit in ons DNA. Er lopen altijd verschillende projecten. Maar hoe divers ook, een ding hebben ze hoe dan ook met elkaar gemeen; wij zijn er stuk voor stuk ontzettend trots op. In de rubriek 'Aan het woord' vragen we steeds een van de betrokkenen het hemd van het lijf. Met vragen over een van die pareltjes. In deze editie: Vera de Berk over MasterMinds.

Vera, jij bent de persoon die ons alles kan vertellen over MasterMinds. Brand los: wat houdt het precies in?
MasterMinds is een combinatie van 5 innovatieve onderzoeksprojecten op het gebied van artificiële intelligentie. Het zijn de projecten die zijn opgenomen in de RegioDeal; ze krijgen een subsidie vanuit de landelijke overheid die lokale economieën en innovaties door samenwerkingen tussen kennisinstellingen en bedrijven moet stimuleren. De 5 projecten van MasterMinds draaien om het gebruik van virtual reality in de luchtvaart, onderhoud en onderwijs, data science voor het voorspellen van gedrag en de inzet van serious games voor complexe besluitvorming in de logistiek.

Wat is jouw rol binnen MasterMinds?
Ik werk sinds juli van dit jaar 3 dagen per week voor Tilburg University en besteed al die 24 uur aan ondersteuning van de MasterMinds-projecten. Ik focus mij daarbij vooral op de interne en externe communicatie. Ik zorg dat alle betrokken projectpartners aangehaakt blijven. En ik werk aan meer externe bekendheid, onder meer via evenementen rondom de projecten. Zo had ik tijdens de opening van het nieuwe MindLabs-pand een rol binnen de coördinatie van de MasterMinds-presentaties en -demonstraties in de labs.

Waarom passen deze werkzaamheden zo goed bij jou?
Ik denk omdat ik lekker praktisch ben ingesteld. Ik wil gewoon aan de slag en vervolgens de hele dag bezig zijn. En ik ben ontzettend resultaatgericht. Erg handig in deze functie. Net als mijn drang tot overzicht creëren door altijd en eeuwig lijstjes te maken. Want ja: mijn functie is een hele happening en soms is het even ontzettend druk en veel tegelijk. Maar dan werk ik mijn to do’s in Trello af en voelt het meteen een stuk behapbaarder. Een beetje schuiven, een beetje vinken: heerlijk!

Was je al bekend met het overkoepelende thema van het project?
Ik werkte nog niet eerder op het gebied van AI. Het thema is dan ook vrij nieuw voor me. Ik heb me de afgelopen maanden ingelezen en liet me bijpraten over het onderwerp en de specifieke projecten. Álles weten over AI en technologie is in mijn rol gelukkig niet nodig. Maar het is wel geweldig interessant om er meer over te leren. Alleen al omdat ik inmiddels denk dat AI onze samenleving ontzettend veel gaat brengen.

Wat heeft je tijdens dat proces het meeste verrast?
Ik wist in grote lijnen wel wat de MasterMinds-projecten inhielden, maar kende de inhoud niet helemaal. Door veel bij overleggen en partnermeetings aanwezig te zijn, krijg ik alles nu heel inhoudelijk mee en kan ik me er een veel beter beeld van vormen. Hetzelfde geldt voor de precieze rol van de projectpartners. Toen ik erachter kwam wat er überhaupt allemaal bij de onderzoeken komt kijken – het programmeren, onderzoek doen, de materialen, de technische zaken, noem maar op – ging er wel echt een wereld voor me open. Het is allemaal nog veel complexer dan ik in eerste instantie dacht. En al is AI nog steeds niet helemáál tastbaar voor me, ik snap de noodzaak van de complete technische labs nu bijvoorbeeld veel beter.

Zit er een project tussen dat jouw speciale interesse heeft?
Nee, wat mij betreft springt er niet eentje heel erg uit. Ik vind vooral het overkoepelende idee om VR in te zetten om te trainen ontzettend interessant. Of het nu om onderhoudsmedewerkers, piloten of avatars in het onderwijs gaat. De projecten hebben grote raakvlakken, maar zijn allemaal net anders. Dat maakt juist de combinatie van de 5 een prachtig geheel.

Heb je inmiddels al mooie hoogtepunten mogen vieren?
Wat de projecten betreft: die lopen allemaal nog ongeveer een jaar en de laatste experimenten moeten nog plaatsvinden. Er zijn dus wel al mooie tussentijdse resultaten bekend, maar nog geen eindconclusies. Wat dat betreft liggen er dan ook nog een hoop hoogtepunten in het verschiet. Maar een mooi moment dat ik wel al mee heb mogen vieren, was toch wel de eerdergenoemde opening van het MindLabs-pand. In de aanloop naar die dag had ik een coördinerende rol op het gebied van de MasterMinds-presentaties en -demonstraties. En op de dag zelf was ik aanwezig om alles in goede banen te leiden. Het werd vooral een hele leuke dag met niks dan positieve reacties van bezoekers. Dat mag dus wel echt een hoogtepunt heten!

En hoe nu verder?
Met nog ongeveer een jaar op de teller wordt het steeds belangrijker om meer te gaan delen. Wat de projecten precies inhouden, wat ze opgeleverd hebben en waarom die uitkomsten zo relevant zijn voor de maatschappij. Het zou eeuwig zonde zijn als ze dadelijk afgerond zijn en er dan een ‘dit was het dan’ volgt. We werken nu dan ook toe naar nieuwe initiatieven en samenwerkingen die voortkomen uit dat wat we allemaal doen en hebben gedaan. De MindLabs-opening alleen al heeft ons veel mogelijkheid gegeven om hierover te communiceren. Mensen hebben daarnaast heel concreet kunnen ervaren wat VR inhoudt; beleving stond centraal. En ze hebben de laatste stand van zaken kunnen zien. Een mooi begin van de toekomst dus.