NIEUWS

Terugblikken en vooruitkijken met Loet en Max

15 December 2020

‘We groeiden uit van een goed tot een onmisbaar initiatief’ - Het einde van het jaar nadert. Een mooi moment om de balans op te maken. En dus gingen we in gesprek met MindLabs-directeur Loet Visschers en co-founder van MindLabs, principal investigator van de RegioDeal, en hoogleraar cognitieve psychologie en kunstmatige intelligentie Max Louwerse. We blikken terug op wat is geweest en kijken vooruit. Welke mooie innovaties, boeiende projecten en nieuwe samenwerkingen passeerden in 2020 de revue? En wat mogen we in het nieuwe jaar aan experimenten, onderzoeken en ontwikkelingen verwachten? De heren praten ons vliegensvlug bij.

Het is halverwege december als we de directeur en co-founder samen via Teams spreken. Het op z’n zachtst gezegd een turbulent jaar, toch blijft het bij een kop koffie voor de een, een kop thee voor de ander. Want het was echt niet allemaal kommer en kwel, zo blikken ze samen terug. In tegendeel, het afgelopen jaar was er namelijk ook een van prachtige nieuwe samenwerkingen en projecten, concluderen ze samen.

Een mooie mix van corporate bedrijven, start- en scale-ups
Loet: “In 2020 hebben we veel nieuwe partners mogen verwelkomen. Start- en scale-ups zoals Flow Concepts, CastLab, IVY works, Purple Mountain, Genius Voice en BlewScreen sloten zich bij ons aan. De familie is dus flink gegroeid in de afgelopen 12 maanden.” Max vult aan: “De mix van grote en kleine bedrijven die MindLabs inmiddels rijk is, is precies hoe een ecosysteem moet zijn. En het mooie is: we hoeven bijna geen acquisitie te plegen. Ondernemers staan te trappelen om zich bij ons aan te sluiten. Dat is prachtig om te zien.”

Nieuwe projecten om trots op te zijn
Zeg je ‘MindLabs’, dan zeg je ‘projecten’. Want experimenteren, onderzoeken, ontwikkelen en creëren zit de vereniging in het DNA. Zo stond 2020 ook in het teken van nieuwe plannen en projecten. “De RegioDeal is daar een mooi voorbeeld van”, vertelt Max enthousiast. “Vijf projecten met kleine en grote partijen, zoals Interpolis, Koninklijke Luchtmacht, en Port of Rotterdam. Deze RegioDeal is iets waar we trots op zijn, vooral omdat het een bevestiging is van het onderlinge vertrouwen tussen partners, kennisinstellingen en MindLabs.”

Eerder dit jaar was er al volop aandacht voor het hoe en wat van die RegioDeal. Programmamanager Mirjam Siesling vertelde er alles over. Het interview gemist? Lees dan hier waarom Loet en Max dit als een van de hoogtepunten van het jaar benoemen. 


Vertraagde versnelling door corona
We kunnen er niet omheen; 2020 was ook het jaar waarin de hele wereld in de ban was van corona. Ook MindLabs, zo blijkt uit de woorden van Loet: “Door de maatregelen misten we de reactieversnelling die fysieke ontmoetingen vaak met zich meebrengen. Gelukkig wisten we ondanks dat toch partners aan ons te binden en hebben we onze positie in Brabant versterkt.” Max knikt bevestigend en vult aan: “We groeiden uit van een goed tot een onmisbaar initiatief. We lieten zogezegd de pubertijd achter ons en werden volwassener. En dat werpt z’n vruchten af. We werken nauw samen met EAISI en Brainport in Eindhoven en JADS in Den Bosch. Een mooie driehoek van ecosystemen die steeds meer complementair zijn aan elkaar!” 

2021 wordt een belangrijk jaar
Genoeg over 2020; het is tijd om vooruit te kijken naar wat 2021 MindLabs brengen gaat. Al kan het altijd raar lopen – dat heeft het afgelopen jaar maar weer bewezen – de heren hebben wel enkele plannen op MindLabs-gebied. “Het komende jaar staat in het teken van stabiliseren”, aldus Loet. “We gaan de wortels van de plant die we gepot hebben stevig verankeren. We gaan verder bewijzen wat we kunnen en doen. Dat trekt partners en projecten aan. Die op hun beurt weer voor nieuwe partners en projecten zullen zorgen. En zo komt er langzaam maar zeker een systeem in.” 

Max ziet het al helemaal voor zich: “Mocht iemand het nog steeds lastig vinden wat MindLabs is, dan vertellen al die projecten straks zeker ons verhaal. We ontwikkelen momenteel ook allerlei video’s. Hierin laten we zien welke vraagstukken we in de projecten samen aanpakken.” 

Het jaar van de samenwerkingen
Ook komt de nadruk in 2021 nóg meer op samenwerking te liggen. Met Midpoint Brabant en JADS, Brainport, maar ook met het mbo, het hbo en het wo. Allemaal vanuit de eigen uniciteit. “Ook gaan we internationale samenwerkingsverbanden opzoeken en kijken we uit naar Europese projecten”, licht Max een tipje van de sluier op. “Naast de publieke financiering – waar we heel erg blij mee zijn – gaan we ook kijken of we private financiering kunnen krijgen. Daarmee kunnen we dan kennis inkopen bij de kennisinstellingen waar we een steeds groter beroep op doen.”  

“En 2021 wordt het jaar van de bouw”, vertelt Loet stralend. “Het MindLabs-gebouw wordt een fysieke ontmoetingsplaats die mensen naar een nieuwe omgeving zal trekken. Een plek waar we elkaar tegen die tijd hopelijk weer fysiek kunnen ontmoeten. Daar kijk ik naar uit. Ons gebouw zal pas aan het eind van het jaar klaar zijn, maar het is net als bij vakanties; ik heb nú al voorpret!”

Een goede tandem voor MindLabs
Die voorpret is overigens niet uitsluitend voor de MindLabs-nieuwbouw gereserveerd. Want ook het vooruitzicht op weer een jaar met elkaar samenwerken stemt de twee zichtbaar positief. Over die samenwerking spreken ze niet vaak. Maar een ding is duidelijk: ze vullen elkaar moeiteloos aan, die georganiseerde directeur en de eigenzinnige professor. Loet: "Als directeur van het ambtelijk apparaat zorg ik bij MindLabs voor een stevige basis, goede relaties en verbindingen. Max beschikt over de intelligentie. Hij is een wetenschapper die praktisch is. Dat is uniek! Hij bewaakt de visie en vertaalt wensen door in projecten."

“Ik heb aantekeningen gemaakt", grapt Max na de complimenten van Loet. Dan wordt hij serieus en reageert hij: “Verstrooide professoren moeten niet altijd voor een stabiele infrastructuur willen zorgen. Al kan ik ongeduldig zijn, ik ben ook realistisch genoeg om te zien dat de stevige basis die Loet neerzet essentieel is. Als je het mij vraagt vormen we gewoon een hele goede tandem voor MindLabs. Samen.”