NIEUWS

Zusje voor de LocHal: dit wordt MindLabs

12 November 2020

Een zusje voor de LocHal, maar dan net even anders, en met forse nieuwbouw ernaast. Het definitieve ontwerp voor MindLabs is zo goed als klaar, de aanbesteding gestart.

De contracten met Fontys Hogeschool Journalistiek (dat zelf gaat bouwen) en huurders (de Persgroep, Tilburg University, ROC Tilburg en uitgeverij Zwijsen) zijn getekend. De aanbesteding voor het op 27 miljoen euro begrote project is gestart. Het definitieve ontwerp van Ector Hoogstad Architecten - dat spreekt van een 'droomopdracht’- is zo goed als gereed. 

Rekening met kostenontwikkeling in de bouw

De gemeente treedt - anders dan gebruikelijk - zelf op als ontwikkelaar en belegger. De ontwerpfase heeft geen verrassingen of kostenverhogingen opgeleverd, zegt verantwoordelijk wethouder Berend de Vries (D66, Spoorzone, Economische Zaken). ,,Een aanbesteding is altijd afwachten, maar met het budget hebben we rekening gehouden met de kostenontwikkeling in de bouw plús een veiligheidsmarge.”

Het project is flink uitgelopen. Fontys eiste aanvankelijk dat het nieuwe gebouw met ingang van  schooljaar 2020/2021 in gebruik kon worden genomen. De gemeente verwacht nu de bouw in april 2020  te gunnen, de aannemer verplicht zich dan het gebouw uiterlijk op 8 november 2021 gereed te hebben.  ,,Alle partijen hebben daarmee ingestemd", aldus De Vries.

Spanten van Hal 70: hart van MindLabs

Hal 70, pal naast de LocHal, vormt straks het hart van MindLabs. Of beter: de stalen spanten van deze hal. Hier is straks vooral ruimte voor ontmoeting, samenwerken en verpozen door de verschillende partners in MindLabs.  Naast die hal verrijst, grenzend aan de binnentuin van de Boemel en RAW, transparant vormgegeven nieuwbouw van vijf lagen hoog. De entree komt aan de kant van het spoor, het geheel ligt daar iets terug zodat zich daar een pleintje vormt.  

Voor Ector Hoogstad Architecten is MindLabs ‘een droomopdracht’. ,,Het vormgeven van kennislandschappen - waar partijen hun deskundigheid ontwikkelen en delen - is onze passie”, zegt Ector. ,,Bijzonder hier is bovendien de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs, daar kunnen andere steden van leren. En dat alles met het erfgoed van een prachtige spoorwegkathedraal.” 

Zoveel mogelijk een ruimte uit één stuk

,,Hal 70 lijkt op de LocHal, zo is het gewoon", zegt Joost Ector namens het Rotterdamse architectenbureau. ,,Toch zal de sfeer er anders zijn. De hal is smaller en hoger, het licht valt op een andere manier binnen.” Dit gedeelte van MindLabs krijgt een vlakke vloer met een omloop op de eerste verdieping. ,,We proberen zoveel mogelijk een ruimte uit één stuk te maken. Ook het materiaalgebruik is anders dan in de LocHal.” 

Mindlabs wordt direct verbonden met de LocHal. De vergelijking met deze alom geprezen Spoorzone-parel zal altijd gemaakt worden, beseft Ector. ,,Als mensen er straks net zo tevreden over zijn, zijn wij dat ook.”