Projectleiders Carli Kleijnen en Mark de Graaf aan het woord

Het opboksen tegen grote platforms is voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) vandaag de dag steeds moeilijker. Partijen als Amazon en UberEats maken de dienst uit en vragen hoge commissies voor de de bemiddeling tussen bedrijven en de verkoop aan klanten. De kleinere  ondernemer  heeft het dan ook zwaar te verduren. Dit moet anders, zo besloten MindLabs,  Fontys Hogeschool ICT,  ROC Tilburg, Binnenstad Management Tilburg en  Appsemble. Hiervoor werd het  DRIVE MKB-project opgericht. 

DRIVE staat voor Duurzaam Regionaal Innovatief & Veerkrachtig Ecosysteem. Het doel van dit project is het ondersteunen van lokale mkb, gericht op horeca en retail. Door hulp te bieden in de digitale transformatie van een bedrijf en door het verschaffen van de benodigde kennis die deze verandering met zich meebrengt. Er wordt een ‘low code platform’ gecreërd waar mkb zich bij kan aansluiten. Op dit platform wordt data gedeeld over bijvoorbeeld welke dagen en tijdstippen het drukst zijn qua klandizie. Het stelt ondernemers in staat om hier hun bezetting en inkoop op af te stemmen. 

Daarnaast fungeert het platform ook als netwerk. Ondernemers slaan de handen ineen en worden zo veel veerkrachtiger. Hierdoor worden ze minder afhankelijk van een grote tussenpartij.

Drive MKB is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid