Masterminds - Neurophysiology and VR in Aerospace

In dit project werken we samen met de Koninklijke Luchtmacht en multiSIM. Training voor effectieve prestaties op gebieden zoals lucht- en ruimtevaart is al sinds hun ontstaan een uitdaging. Training in VR-simulatoren kan een betere oplossing bieden dan dure en complexe high-fidelity vluchtsimulatoren. Met het gebruik van neurofysiologische sensoren kunnen het leren en de taakprestaties ook beter worden geƫvalueerd.

In dit project bestuderen we wat er in de hersenen en het lichaam gebeurt tijdens vliegtaken in VR, desktop, high-fidelity en echte vliegtraining. We gebruiken deze kennis om, met behulp van neurofysiologische sensoren, de mentale toestand van piloten te monitoren met als doel de training te optimaliseren. Op deze manier willen we laten zien hoe VR-training een effectieve aanvulling kan zijn in de training van piloten.

We kijken naar factoren zoals hoe we de cognitieve werkbelasting van de piloot kunnen detecteren, met behulp van het meten van de hersenactiviteit. Met betrouwbare detectie kunnen we de trainingsomgeving op individuele basis aanpassen. We kunnen ook de neurofysiologische reacties van piloten vergelijken tijdens echte vluchten, simulaties en in VR.

Tijdens het onderzoek is een uitgebreide systematische review uitgevoerd, evenals een statistische analyse van elektro-encefalografische (EEG) gegevens, vragenlijsten en vluchtlogboeken. In mei 2022 vond een experimentele studie plaats. Piloten voerden vliegtaken uit in een VR-simulatie, terwijl EEG- en gedragsgegevens werden gemeten. In juni en juli 2023 werden EEG-gegevens verzameld van zowel simulaties als echte vluchten.

Op basis van de verzamelde gegevens voeren we analyses uit om een antwoord te vinden op de vraag hoe VR-training een effectieve aanvulling kan zijn op de training van piloten.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Regio Deal Midden- en West-Brabant. Ga voor meer informatie naar www.ebwb.nl of www.midpointbrabant.nl.