Masterminds - Neurophysiology and VR in Aerospace

Training voor effectieve prestaties in complexe werkdomeinen zoals luchtvaart en ruimtevaart is sinds het begin van de jaren 1900 een uitdaging. Hoewel technologische vooruitgang zoals high-fidelity vliegtuigsimulatoren zeer succesvol is gebleken, zijn die simulatoren vaak duur, vereisen ze talrijke middelen om effectief te kunnen worden ingezet (bv. ruimtevaart, personeel) en kan het moeilijk zijn om de leer- en taakuitvoering te evalueren. Training in simulatoren kan een uitkomst bieden.

Partners

  • Koninklijke Luchtmacht
  • MultiSIM

In dit project met de Koninklijke Luchtmacht en MultiSIM willen we onderzoeken wat er nodig is om virtual reality training van luchtmachtpiloten zo natuurgetrouw mogelijk te maken, waardoor de VR training een effectieve aanvulling zijn in de opleiding van piloten. Het gaat daarbij niet alleen om de visuele vormgeving van VR omgeving en de vliegtuigmodellen, maar ook of het vliegen echt 'voelt'. Hiervoor kijken we onder andere naar biofeedback: wat moeten we ontwikkelen om ervoor te zorgen dat piloten vergelijkbare fysieke reacties hebben als in de simulator en in de lucht? 

Het gaat daarbij niet alleen om de visuele vormgeving van VR omgeving en de vliegtuigmodellen, maar ook of het vliegen echt 'voelt'. Hiervoor kijken we onder andere naar biofeedback: wat moeten we ontwikkelen om ervoor te zorgen dat piloten vergelijkbare fysieke reacties hebben als in de simulator en in de lucht? 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Regio Deal Midden- en West-Brabant. Ga voor meer informatie naar www.ebwb.nl of www.midpointbrabant.nl.