NIEUWS

‘Deel werkplekken Bruisend Hart vergeven, maar nieuwe ondernemers nog altijd welkom’

25 March 2021

In het Bruisend Hart van de Tilburgse Spoorzone is nog 1.500 m2 aan werkruimte te vergeven. Unieke werkplekken, bedoeld voor start- en scale-ups en corporates die zich bezighouden met interactieve technologieën. “Het MindLabs-gebouw vormt de jas van het Bruisend Hart, samen met de broedplaats in Gebouw 84”, zo vertelt Karin Croes, acquisiteur van de Spoorzone. “En omdat we plekken met een vrij beperkte maandhuur tot aan de high end-plaatsen aanbieden, is het voor iedere ondernemer interessant. Want met onder meer de centrale ontvangstruimte met café en de bijeenkomsten en inspirerende lezingen die er gehouden gaan worden, faciliteert het Bruisend Hart kennismakingen en zorgt het voor uitbreiding van het Tilburgse ecosysteem. Onderdeel van dat geheel zijn, is goud waard.”

De gemeente Tilburg wil zo veel mogelijk interessante bedrijven aan de Spoorzone verbinden. Met de pijlers interactieve technologie, smart media en digitale dienstverlening wordt de economische positie van de stad versterkt. MindLabs is wat dat betreft aanjager. De nieuwbouw voor het topinstituut zal weinigen ontgaan zijn; die wordt pal naast de LocHal gerealiseerd. Onder meer Uitgeverij Zwijsen, de Fontys Hogeschool voor Journalistiek, ROC Tilburg, Tilburg University en DPG Media worden onderdeel van het gebouw. Met inmiddels ruim 2.700 vergeven vierkante meters begint de indeling definitieve vormen aan te nemen. “Maar ook voor nieuwe aanwas is nog voldoende mogelijkheid”, zo benadrukt Croes.

Het Bruisend Hart voor ontmoeting en kennisdeling
Heb je het over ‘Het Bruisend Hart’, dan gaat het om de ontmoeting tussen diverse partijen. Om bedrijven, kennisinstellingen en talenten die elkaar op een laagdrempelige manier vinden. “En programmering”, zo geeft de acquisiteur aan. “Het Bruisend Hart levert de content waar vraag naar is. Iemand van de universiteit die zijn kennis deelt over AI bijvoorbeeld. Of een expert op het gebied van vraagstukken in de zorg. Het gebouw fungeert enkel als jas. Het hart is hetgeen er binnenin gaat gebeuren. En dat is een hoop!”

De bouw van het nieuwe MindLabs-gebouw vordert gestaag. Daarin gaat een groot deel van het ecosysteem tegen het einde van dit jaar fysiek samenkomen. De bouw stond al lange tijd op de planning. “Het proces van de gehele Spoorzone is er een van de lange adem, want je kunt het maar één keer goed doen. Voor de ontwikkeling van het Spoorpark zijn we bijvoorbeeld in gesprek gegaan met inwoners van Tilburg, maar ook met bedrijven en kennisinstellingen. De Spoorzone is de hotspot van Tilburg. En het Bruisend Hart gaat die positie ondersteunen. Het wordt een plek waar studenten en corporates met elkaar naar oplossingen voor allerlei vraagstukken van vandaag en morgen gaan zoeken. Het krijgt de wauw-factor. Gegarandeerd!”

Verhuur werkplekken in volle gang
Mindlabs richt zich op interactieve technologie en menselijk gedrag, en hetgeen dit betekent voor onderwerpen op het gebied van onder andere zorg, veiligheid en onderwijs. “Gerenommeerde onderwijsinstellingen, bedrijven en start-ups kunnen er van elkaar leren en elkaar verder helpen.” Maar ook kleinere partijen met andere focusgebieden zijn er meer dan welkom. “Zolang er op welke manier dan ook een link is met de MindLabs-onderwerpen, want ze moeten wel iets bij kunnen dragen aan het ecosysteem. Veel bedrijven realiseren zich niet dat met het gebruik van data bijna alle domeinen geschikt kunnen zijn; de maakindustrie, de logistiek, noem maar op. Er is dan ook heel veel mogelijk.”

Er zijn natuurlijk ook bedrijven die nog beginnend zijn. Pre-starters en start-ups die de financiële middelen niet hebben voor een prominente plek in het MindLabs-gebouw, maar die wel degelijk aan het Bruisend Hart en de Spoorzone kunnen bijdragen. “Daarom is er voor ieder wat wils. Een werkplek in gebouw 84 bijvoorbeeld.” Na de zomer wordt overigens ook met de verbouwing van gebouw 90 gestart, achter de Hall of Fame; een Spoorzone-broedplaats. Dat is nu nog één open ruimte, maar daar worden allemaal verschillende units gebouwd. Die kunnen 25 m2 zijn, waar je met 1 á 2 personen kunt samenwerken. Maar we realiseren ook grotere units. En flexplekken. Corona heeft de wereld veranderd, ook voor ondernemers. Daar willen we in onze concepten rekening mee houden.”

Het streven? Volgend jaar echt open!
De MindLabs-nieuwbouw gaat volgend jaar in het voorjaar echt open, zo blikt Croes vooruit. “Het zou mooi zijn als alle plekken dan gevuld zijn. Want er is nog ruimte.” Ze laat overigens weten alle opties open te houden. “Bedrijven uit de Randstad zullen bijvoorbeeld niet meteen hun hele hebben en houwen daar opgeven en naar Tilburg komen. Maar een R&D-afdeling naar de Spoorzone verplaatsen, is natuurlijk hartstikke interessant. Zo wordt er opeens van alles mogelijk en wordt de kruisbestuiving optimaal.”

En bedrijven die het graag iets minder grootschalig aanpakken en een plek in een van de broedplaatsen willen claimen? “Als ze zich nú aanmelden, kan het binnen 2 maanden geregeld zijn. Want er is nu al plek in gebouw 84. En in het najaar hopen we ook gebouw 90 helemaal klaar te hebben voor gebruik. Aanmeldingen zijn dus gewoon al hartstikke welkom.”

Heb jij interesse in een werkplek binnen het MindLabs-gebouw of de Tilburgse Spoorzone? Neem dan contact op met Karin Croes via karin.croes@mind-labs.eu of karin.croes@tilburg.nl.