Fred, om even bij het begin te beginnen: wat voor werk doe je precies?
Als voorzitter van het College van Bestuur van Onderwijsgroep Tilburg ben ik verantwoordelijk voor de richting van de organisatie, en de naleving van de visie op dat gebied. Ik houd me daarbij niet alleen bezig met hetgeen intern gebeurt, maar ook met de ontwikkelingen om ons heen. Die in de beroepenvelden waarvoor we opleiden bijvoorbeeld, en op maatschappelijk vlak. Het betekent ook dat mijn centrale rol die van ‘verbinder’ is. Ik breng de scholen waarvoor we verantwoordelijk zijn, overheid, bedrijfsleven en studenten met elkaar in contact. Dat betekent dat ik veel op pad ben en aanschuif bij overleggen. Want verbinden doe je niet alleen van achter je bureau.
ROC Tilburg opereert vanuit verschillende locaties in de stad. Vanwaar het besluit om ook intrek in het MindLabs-gebouw te nemen?
Ik pleit al jaren voor het ‘ontschotten’ van het onderwijssysteem. Geen stelselwijziging, maar wel meer samenwerking tussen mbo, hbo en wo. De onderwijsinstellingen die bij MindLabs betrokken zijn, laten zien dat die aanpak werkt. Daar draagt ieder uit eigen kennis en kunde bij aan het grotere geheel. Iedereen is nodig en de verschillende partijen kunnen niet zonder elkaar om het gezamenlijke doel te bereiken. Als je wilt voorkomen dat er schotten ontstaan, dan moet je daar actief mee aan de slag. Door onze intrek te nemen in het nieuwe MindLabs-gebouw worden we heel fysiek onderdeel van het totaal. Het maakt verbinden en tot ideeën komen optimaal mogelijk.
Daarbij is MindLabs er ook voor het midden- en kleinbedrijf. Ik hoop dat de nieuwbouw drempelvrees op het gebied van AI weghaalt en de ontwikkelingen voor die doelgroep voor het voetlicht brengt. Onder meer doordat het een plek wordt waar het mkb vrij naar binnen kan lopen en met vragen op AI-gebied terechtkan.
Wie verhuizen er precies naar de nieuwbouw?
In eerste instantie gaan er wekelijks vijftien docenten en een tiental stagiaires in het pand participeren. In een laboratoriumomgeving doen zij onderzoek naar het effect van de toepassing van AI op het onderwijs. Ook onze studenten zullen daar dus vaak bij aanwezig zijn. Zo hopen we antwoorden te krijgen op vragen als: hoe kunnen we leren leuker maken? Laagdrempeliger? En hoe vergroten we het leerrendement? De kennis die we opdoen wordt overigens ook bruikbaar voor bedrijven. Die kunnen hun cursussen en scholingen voor medewerkers ermee aanpassen, bijvoorbeeld. We vinden het namelijk belangrijk dat mensen zich niet alleen tijdens hun opleiding, maar ook daarna steeds blijven ontwikkelen. Dat wat je vandaag geleerd hebt, is morgen mogelijk alweer achterhaald.
Ikzelf blijf werken vanuit mijn huidige uitvalsbasis aan de Stappegoorweg in Tilburg. Maar vanuit mijn rol als voorzitter van de vereniging MindLabs zal wel vaak in het nieuwe MindLabs-gebouw aanwezig zijn om te zien en te vernemen wat er gebeurt als mensen daar met elkaar praten. Wat gaat er goed en wat kan er beter? En om deuren te openen. Want samenspel, daar zit de kracht en eigenheid van MindLabs ‘m in.
Werkten jullie in het verleden al samen met andere MindLabs-partners? Of heb je jouw hoop op het nieuwe gebouw gevestigd?
Nee, wij hebben al de nodige samenwerkingen op onze naam staan. De aanwezigheid in het gebouw moet dus vooral voor nóg meer verbinding en inspiratie zorgen, en samenspel vergemakkelijken. Omdat je daar op dezelfde plek aan hetzelfde doel werkt.
Wat is bij uitstek iets wat ROC Tilburg gaat toevoegen aan het geheel?
Wij leiden op vóór en ín de praktijk, en zijn daarmee een belangrijk schakel in het geheel. Neem het RegioDeal-project rondom onderhoudswerk in tijden van corona; de AR-toepassing die daarvoor bedacht is, wordt door mbo’ers in het werkveld getest.
Hoe voelt het als je nu langs de bouwplaats loopt? Kriebelt het al?
Jazéker! Als het kon zou ik er vandaag al heen gaan. Ik vind het een fantastisch mooi gebouw, en ook de locatie in het hart van de stad sluit perfect aan op dat wat we samen voor ogen hebben.
Waar komen jullie te zitten? Wat wordt het uitzicht?
Onze belangrijkste ruimte bevindt zich in het onderwijsdomein op de eerste verdieping. We hebben daarnaast ook een plek op de begane grond, aan de voorkant van het pand. Samen met anderen delen we het Bruisend Hart in het gebouw. Een centrale ontmoetingsplaats waar ontmoeting, verbinding, ontwikkeling en inspiratie centraal staan.
Hebben jullie de nieuwe buren al ontmoet? Of moeten jullie het eerste bakkie koffie nog doen?Op bestuurlijk niveau kennen we de andere onderwijsinstellingen natuurlijk al. De programmamanagers zijn geen vreemden van elkaar. En ook het expertteam werkt al langere tijd samen. Onze intrek in de nieuwbouw zal vooral de ontmoetingen tussen docenten en studenten onderling sterk aanwakkeren. Die zijn er nu ook al, maar het is toch anders als je elkaar ook in reallife kunt spreken tijdens de lunch of bij de koffieautomaat. Er zullen dan ook nog wel de nodige koppen koffie gedronken worden, vermoed ik.
Welke plannen hoop je vanuit jullie nieuwe onderkomen te realiseren?
Ik hoop een sterkere verbinding met het hbo en wo tot stand te brengen. En ik wil vaststellen welke toegevoegde waarde AI voor het onderwijs heeft. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor het bedrijfsleven. Zodat daar bepaald kan worden: wat komt er in de scholingsparagraaf, anders dan het standaardverhaal.
Zijn de eerste dozen al ingepakt?
Het meeste wat in het MindLabs-gebouw komt te staan, is nieuw. We hebben dus niet zo gek veel in te pakken. Onze dozen zijn de hoofden van onze mensen; daar zit de werkelijke bagage in. Maar ook onze VR-brillen pakken we natuurlijk in en nemen we mee.
Het is tijd om af te ronden. Wat staat er vandaag nog voor je op de planning? Een beetje dagdromen over je aankomende werkplek in de nieuwbouw? Of heb je het daarvoor te druk?
Nee, voor dagdromen heb ik geen tijd. Er volgt nog een reeks vergaderingen om samenwerkingen te verbeteren en studenten zo goed mogelijk aan het werkveld af te leveren. Ook vandaag draait alles – zoals eigenlijk al mijn werkdagen – om samenspel en verbinden.