Onder één dak: bewoners vertellen met Mirjam Siesling van Tilburg University

26 september 2022

Nog héél even en MindLabs verhuist. Ons ecosysteem vestigt zich dan in een gloednieuw gebouw in de Tilburgse Spoorzone. En niet zomaar een; het complex wordt hét centrale punt voor onderwijs, onderzoek en het bedrijfsleven in Brabant waar het draait om mensgerichte AI. Want we gaan niet alléén; enkele partners trekken bij ons in. Zodat we elkaar steeds kunnen ontmoeten, inspireren en motiveren. In de rubriek ‘Onder één dak’ stellen we al onze nieuwe buren aan je voor. Zij vertellen over hun werkzaamheden, hun beweegredenen om te verhuizen en de plannen die ze uit willen voeren vanaf onze nieuwe stek. In deze editie: Mirjam Siesling, programmamanager MindLabs bij Tilburg University.

Mirjam, om even bij het begin te beginnen: wat voor werk doe je precies? 
Als programmamanager bij MindLabs ben ik de verbindende schakel tussen Tilburg University en het MindLabs ecosysteem. De provincie Noord-Brabant en alle 3 de aangesloten kennisinstellingen – Fontys, Tilburg University en ROC Tilburg hebben zo’n programmamanager in dienst. Op de campus ben ik dagelijks op zoek naar relevante onderzoekers, studenten en docenten, die enthousiasmeer voor MindLabs. Ik help ze vervolgens met het opzetten van onderzoeksprojecten en subsidieaanvragen. Andersom bemiddel ik natuurlijk ook; wanneer er vanuit MindLabs vragen aan Tilburg University zijn, ben ik de tussenpersoon. 

Tilburg University opereert momenteel nog gedeeltelijk vanuit het Deprez-gebouw. Vanwaar het besluit om binnenkort jullie spullen te pakken en jullie intrek in het MindLabs-gebouw te nemen? 
Net als alle andere organisaties die hun intrek nemen in het nieuwe pand, willen wij nóg meer onderdeel worden van het ecosysteem. Nu doen we dat vanuit de huidige MindLabs-locatie aan de overkant van de straat; het Deprez-gebouw. Tilburg University, en dan met name het departement Cognitive Science and Artificial Intelligence, maakt sinds 2019 gebruik van deze plek. Maar er zijn meer dan 50 onderzoekers aan die afdeling verbonden. Dan is het Deprez-gebouw qua ruimte best beperkt. In de MindLabs-nieuwbouw is er alle ruimte om te groeien! Het Deprez-gebouw blijft wel gebruikt worden door Tilburg University. Maar je zult er in de toekomst voornamelijk studenten van de opleiding Entrepreneurship & Business Innovation tegenkomen. Op die manier blijft het alsnog een belangrijke plek voor MindLabs; ondernemers en start-ups zijn belangrijke spillen in ons ecosysteem. 

Verhuis je alléén? Of met collega’s? 
Iedereen van Tilburg University mag gebruikmaken van onze ruimtes in het MindLabs-gebouw. We verhuizen dus met collega's en studenten. Buiten een dertigtal werkplekken, komen er ook collegezalen en labs. Ik verwacht dan ook zeker dat we er veel Tilburg University-studenten en medewerkers zullen zien. 

Werkte Tilburg University in het verleden al samen met andere MindLabs-partners? Of heb je jouw hoop op het nieuwe gebouw gevestigd? 
Vanzelfsprekend! Omdat de universiteit 1 van de 4 aangesloten kennisinstellingen is, kun je spreken van een waar partnerschap. Veel MindLabs-projecten worden door onderzoekers van Tilburg University gedraaid. En er zijn ook voorbeelden van projecten waarin meerdere partners samenwerken. Spacebuzz bijvoorbeeld, waar uitgeverij Zwijsen onderdeel van is. Of VIBE, waarin we samenwerken met Fontys Hogescholen. 

Wat is bij uitstek iets wat Tilburg University gaat toevoegen aan het geheel? 
Onze laboratoria. We groeien van 1 lab in het Deprez-gebouw naar maar liefst 4 vertrekken in het nieuwe pand. Door die extra ruimte, kunnen meer onderzoekers gebruik maken van het lab. De apparatuur die wij hebben – onder meer meetinstrumenten op het gebied van stemvolume, stemgebruik, hartslag en huidgeleiding en scanners inzake EEG – is met recht state-of-the-art te noemen. Een toevoeging voor onze regio.

Hoe voelt het als je nu langs de bouwplaats loopt? Kriebelt het al? 
Tot mijn grote spijt heb ik nog geen ronde langs de bouwsteigers kunnen doen. Wél heb ik al een heleboel filmpjes en foto’s mogen aanschouwen. Het wordt zo mooi. Dit weet ik ook door de klankbordgroep waar ik in zat, waarmee we de nieuwe werkplekken samen met een interieurarchitect en een aantal toekomstige gebruikers vanuit Tilburg University hebben ingericht. We hebben nagedacht over onder meer het meubilair en de kleur op de muren. Zo hebben we geprobeerd om de nieuwe werkplek zo goed mogelijk aan te sluiten op de gebruikers. 

Waar kom je te zitten? Wat wordt je uitzicht?  
De labs vind je op de begane grond, aan weerszijden van MindLabs-gebouw. De rest van onze ruimtes zitten op de eerste verdieping. We hebben het dan over zo’n 30 werkplekken en daarnaast collegezalen voor zo’n 200 studenten. Ons uitzicht? Zo ongeveer ieder stukje van de mooie Spoorzone: van de daktuin van het nieuwe pand tot aan Stadstheater De Boemel. 

Heb je je nieuwe buren al ontmoet? Of moeten jullie het eerste bakkie koffie nog doen? 
Eigenlijk zijn we nu ook al buren. Overburen weliswaar. En die bakjes koffie komen geregeld voor. Bijvoorbeeld in de LocHal of bij de ondernemers in Gebouw 88! 

Welke plannen hoop je vanuit jouw nieuwe onderkomen te realiseren? 
Onderwijs verzorgen en onderzoek doen vanaf een nieuwe, bruisende plek. Onderwijs zal op z’n vroegst begin 2023 in het nieuwe MindLabs kunnen, omdat het secretariaat de roostering van die periode nu al moet maken, maar de opleverdatum van de nieuwbouw nog niet definitief is vastgesteld. En dus mikken we niet meer op de start van het nieuwe schooljaar (september), maar op het tweede gedeelte van het cohort. Waarschijnlijk kunnen we wel al eerder in onze nieuwe labs terecht.  

Zijn de eerste dozen al ingepakt? 
Nog niet. Gelukkig blijft de universiteit wel aan het Deprez-gebouw verbonden, dus kunnen we rustig verhuizen wanneer het nieuwe pand klaar is. 

Het is tijd om af te ronden. Wat staat er vandaag nog voor je op de planning? Een beetje dagdromen over je aankomende werkplek in de nieuwbouw? Of heb je het daarvoor te druk? 
Op woensdagen combineer ik mijn werk met het moederschap. Deze ochtend heb ik nog een meeting met Ilse Souhail, de projectmanager van MasterMinds. MasterMinds is de verzamelnaam voor 5 MindLabs-projecten die gefinancierd worden vanuit de RegioDeal; een potje met geld voor regionale innovatie. Vanmiddag staat er pianoles en de stevige wandeling op het programma. Even passen en meten, maar dat gaat goedkomen.